Primarul general Nicuşor Dan a afirmat, referitor la intenţia prefectului Capitalei de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că „PUZ ZP este singurul regulament care menţionează gradul de protecţie care permite protejarea clădirilor care nu sunt încă declarate monument şi pe care rechinii imobiliari le vor demolate pentru a pune în loc blocuri”. Edilul a adăugat că este fals ceea ce susţine Toni Greblă şi anume că, în cazul în care rămâne valabil Planul Urbanistic General, atunci aceste spaţii verzi şi clădiri istorice vor fi protejate, deoarece cele două documente, PUG şi PUZ ZP, funcţionează împreună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Pentru a ilustra mai bine îngrijorarea pentru intenţia anunţată oficial a prefectului de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate (PUZ ZP), am selectat câteva case şi zone verzi din Bucureşti aflate în pericol imediat. PUZ ZP este singurul regulament care menţionează gradul de protecţie care permite protejarea clădirilor care nu sunt încă declarate monument şi pe care rechinii imobiliari le vor demolate pentru a pune în loc blocuri. Doar în acest document sunt marcate distinct spaţiile verzi, puţinele rămase în zona centrală şi atât de vânate de dezvoltatorii imobiliari”, a scris Nicuşor Dan, luni pe Facebook.
 
El a mai spus că „este complet fals ce susţin şeful ISC, Paul Racoviţă, prefectul Toni Greblă şi alţi apărători ai acestui demers, respectiv că rămâne în picioare PUG şi în baza lui aceste spaţii verzi şi clădiri istorice vor fi protejate”.
 
„PUG şi PUZ Zone protejate sunt două documente elaborate şi gândite să funcţioneze împreună. Acesta este şi motivul pentru care au fost votate în aceeaşi şedinţă în anul 2000”, a completat Dan.
 
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat că prefectul municipiului Bucureşti intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor.
 
Motivaţia ar fi, conform edilului, aceea că „există suspiciuni în diverse medii” cu privire la acest document. El susţine că demersul prefectului ar avea la bază o adresă din decembrie 2022 a Inspectoratului de Stat în Construcţii, adresă care ar conţine pasaje întregi din documentele unei asociaţii care „apără investiţii controversate din Bucureşti”.
 
„Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, a mai precizat Nicuşor Dan.
 
În schimb, prefectul Capitalei Toni Greblă a declarat duminică, pentru News.ro, ca reacţie la acuzaţiile aduse de Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă, că i-a solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îi trimită copie certificată după aceste planuri urbanistice zonale pe zonele protejate, după ce a apărut un zvon că acestea nu ar fi fost adoptate în 2000, în CGMB şi că nu ar exista în arhivele Primăriei, dar primarul nu i-a răspuns la niciuna dintre adrese.
 
Prefectul a mai afirmat că această ieşire a lui Nicuşor Dan îi arată că este ceva în neregulă şi că nu are ce să atace mâine în instanţă pentru că nu ştie dacă există aceste PUZ-uri, nu le-a văzut ca să conteste legalitatea adoptării lor. T
 
oni Greblă mai arată că primarul este obligat, în virtutea legii, să îi pună la dispoziţie toate documentele.
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.