Muftiatul Cultului Musulman a fost acuzat, miercuri, de mai mulţi membri ai comunităţii că nu are grijă de cimitire, peste 30 dintre acestea fiind abandonate, iar zece moschei sunt în paragină. Muftiul spune că, atât cimitirele respective, cât şi moscheile se află în localităţi în care nu mai există comunităţi musulmane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Civic de Opinie şi Iniţiativă pentru Uniunea Musulmanilor a organizat ,miercuri, o conferinţă de presă în Constanţa, fiind nemulţumit de activitatea desfăşurată de Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat.

Ibraim Ali, unul dintre membrii grupului respectiv, a spus în cadrul întâlnii cu presa, că în Dobrogea există peste 30 de cimitire musulmane abandonate şi zece moschei în paragină.

“În Dobrogea sunt peste 30 de cimitire abandonate la ora actuală şi 10 moschei aflate în paragină. Există o moschee în care trăiesc porci. Este inadmisibil, în religia noastră nu se consumă carne de porc, iar prin grija acestui Muftiu geamiile noastre au fost transformate în cocină de porci”, a spus Ali Ibraim.

Un alt participant la conferinţa de presă, Nerdin Bari, teolog musulman, a afirmat că în Dobrogea sunt peste 80 de moschei în care se află doar 35 de imami şi că sunt imani care au absolvit în străinătate, iar acestora nu le sunt echivalate diplomele şi nu pot presta servicii religioase în ţara noastră.

“În Dobrogea, sunt mai mult de 80 de moschei în care avem doar 35 de imami care prestează servicii religioase. Este vorba de 5-6 sate care au un singur imam la care apelează. Au fost cazuri în care au fost îngropaţi oameni fără imami”, a explicat teologul musulman.

Muftiul Iusuf Murat a declarat corespondentului News.ro, răspunzând acuzaţiilor aduse în cadrul conferinţei de presă, că, într-adevăr, Muftiatul este instituţia care administrează cimiterle musulmane, spunând că există 124 în evidenţe, dar că nu toate acestea aparţin de Muftiat, multe fiind la primării.

El spune că în zonele unde cimitirele sunt abandonate nu mai există comunităţi musulmane sau au mai rămas zone în care locuiesc o familie sau două din această comunitate.

“De exemplu, în localitatea General Praporgescu din judeţul Tulcea, mai există doar o familie de enoriaşi. Cum poate acea familie să administreze cimitirul?”, a spus Muftiul.

El a precizat că problema administratării cimitirelor ar trebui să fie a întregii comunităţi.

“Problema de administrarea a cimitirelor nu ar trebuie să cadă pe umerii Muftiatului, ci pe umerii întregii comunităţi. Am dat un exemplu la cimitirul Intim Constanţa, unde am perceput o taxă de 20 de lei pe an pe mormânt. Acolo sunt peste 5.000 de morminte, iar dacă fiecare enoriaş contribuia cu 20 de lei, am fi avut 100.000 de lei pe an, înseamna să mai angajez încă două persoane să administrez cimitirul. Anul trecut doar 120 de persoane au achitat această taxă”, a  afirmat Muftiul.
El a precizat că, în cazul moscheilor abandonate, acestea se află în zone fără comunitate, iar legat de prezenţa porcilor într-una dintre moschei, spune că aceasta nu avea gard şi, la un moment dat, nişte porci din vecinătate au scăpat acolo.

În legătură cu neangajarea imamilor care au învăţat în străinătate, Muftiul Cultului Musulman a spus că a avut o experienţă neplăcută cu un asemenea tânăr, care, în timpul unei ore de religie susţinută într-o unitate de învăţământ, a dat jos de pe perete stema României, el motivând că a făcut acest gest deoarece stema are cruce şi nu putea preda în acele condiţii teologie islamică, persoana respectivă fiind dată afară din cler după acel gest.

“La o instituţie de învăţământ, într-o lecţie la care asista şi un inspector, un tânăr şcolit în străinătate, care preda religia, a dat jos stema României. Adică, statul îţi dă permisiunea să predai ora de religie islamică şi tu dai stema României jos? El a motivat că vulturul de pe stemă are cruce în cioc şi nu poate preda astfel teologie islamică. Aceştia sunt cei care au studiat în străinătate teologie şi aceştia sunt oamenii care au organizat conferinţa de presă”, a precizat Murat Iusuf.

Muftiul Cultului Musulman a precizat că persoanele care l-au acuzat miercuri, reprezintă probabil 0,02 la sută din întreaga comunitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.