Ministerul Sănătăţii anunţă că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani au găsit, în urma primelor verificări făcute după decesul unei tinere gravide, ”nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul unităţii spitaliceşti, aflat în serviciu la data evenimentului”. Astfel, au fost solicitate verificări suplimentare privind modul de asigurare a asistenţei medicale. De asemenea, ministrul Sănătăţii a sesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani pentru a face cercetări în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, că, în urma informaţiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineţii de 18 august al pacientei gravide I.A., la Secţia Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani s-au deplasat imediat la sediul acestei unităţi sanitare, unde au făcut verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce priveşte conformitatea actului medical.
 
”Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul unităţii spitaliceşti, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătăţii a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul Sănătăţii, cu reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii şi secretarii de stat pentru asistenţa medicală şi pentru sănătate publică. În urma analizei informaţiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituţiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenţei medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoşani şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani pentru a efectua cercetări în această cauză”, a precizat MS.
 
Potrivit sursei citate, Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” se află în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, ”căruia Ministerul Sănătăţii i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente şi asigurarea permanentă a asistenţei medicale pacienţilor din această unitate sanitară”.
 
Ministerul Sănătăţii menţionează că monitorizează îndeaproape situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani, în limitele competenţelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autorităţile Locale în anul 2009/2010.
 
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” din Botoşani a dispus realizarea unei anchete interne după ce o tânără însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii a murit, după o noapte de spitalizare, în condiţiile în sarcina i se oprise din evoluţie. Presa locală a publicat, sâmbătă, mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile.
 
Personalul medical de la maternitatea din Botoşani care era de gardă în noaptea respectivă are activitatea suspendată, în urma deciziei conducerii spitalului. De asemenea, şefii unităţii sanitare au cerut realizarea unui audit extern care să evalueze modul în care protocoalele au fost aplicate şi au sesizat Comisia de disciplină, Consiliul Etic din cadrul spitalului, dar şi Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.