Mihaela Mosora, profesor de economie la ASE, a afirmat că o parte dintre femeile care au născut nu se reîntorc pe piaţa forţei de muncă poate că nu mai au un loc de muncă, poate nu au unde lăsa copilul, dar este posibil să fie şi descurajate să facă acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mihaela Mosora a afirmat joi, la Prima News, că în România a scăzut numărul femeilor angajate în muncă în timpul pandemiei, în timp ce în alte ţări europene a crescut. 
“Datele se refereau la rata de ocupare în rândul femeilor cu trei copii şi mai mulţi, ca vârstă între 18 şi 64 de ani. Rata de ocupare în timpul pandemiei 2020 – 2021, în România, a scăzut cu 25%, iar în Ungaria a crescut cu 35%. Şi în Bulgaria, la fel, a crescut. Cel mai probabil statul acolo s-a implicat foarte mult în susţinerea mamelor şi reintegrarea pe piaţa forţei de muncă după ce fac un copil sau doi sau trei”, a precizat Mihaela Mosora. 
Ea a menţionat că este posibil ca unele femei să fie descurajate să se întoarcă la muncă după ce au născut. 
“Cred că pentru o femeie este important să lucreze. Cred că o parte dintre femeile care nu se mai reîntorc pe piaţa forţei de muncă poate pentru că nu au un loc de muncă, poate pentru că nu au unde să lase copilul, dar poate că sunt şi descurajate. După ce stai doi ani sau dacă faci doi copii unul după altul să stai patru ani acasă, e mai greu să te reintegrezi indiferent că ai un copil sau doi sau trei sau patru. Ce ar trebui să facem pentru ca femeile să se poată reintegra pe piaţa forţei de muncă? Grădiniţele şi creşele sunt o problemă, eu m-am lovit de ea. Faptul că statul nu acordă anumite facilităţi, anumite scutiri de impozit pe care să le deduci cumva şi să le foloseşti pentru educaţia copiilor, să îi duci la sport, la after-school, să foloseşte banii respectivi pentru a putea să te reintegrezi pe piaţa forţei de muncă şi îi foloseşti şi pentru copii, pentru dezvoltarea lor. Noi vrem copii educaţi până la urmă”, a mai declarat Mihaela Mosora.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.