Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat miercuri, că nu vom vedea de mâine rafturile pline de ambalaje SGR, iar în prima lună, adică în decembrie, se aşteaptă să existe pe piaţă 2% din ambalaje, iar până la 1 iulie, întregul raft al magazinului va fi exclusiv cu ambajaj SGR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom vedea de mâine rafturile pline de ambalaje SGR”, a spus ministrul mediului, în emisiunea România Politică, de la Prima News, el precizând că sticlele normale, fără această siglă, nu sunt introduse în acest program. 

El a precizat că a auzit că sunt cetăţeni care strâng ambalaje, PET-uri, în balcon. ”Aparatele sunt calibrate şi programate în aşa fel încât să verifice codul de bare unic şi să logo-ul sistemului de garanţie-returnare, pentru a se asigura că atunci când vor da garanţia cetăţeanului de 50 de bani, acea garanţei a fost plătită pentru PET-ul respectiv”, a completat el. 

Ministrul a mai spus că în cazul unui ambalaj pentru care nu a fost plătită garanţia nu ar avea compania RETURo de unde plăti garanţia. 

”E important de ştiut că începând de mâine, aceste sisteme inteligente de preluare, la fel ca şi magazinele care fac colectare manuală, se voi uita foarte atent dacă ambalajul este SGR, adică ambalaj pentru care s-a plătit garanţia de 50 de bani”, a precizat el. 

Mircea Fechet a fost întrebat când vom ajunge să avem numai ambalaje SGR, el precizând că, ”statistic, în prima lună, decembrie, ne aşteptăm să avem pe piaţă 2% din ambalaje”. 

”Aşa cum este scrisă legea, e dreptul comerciantului, distribuitorului şi mai ales dreptul producătorului de a-şi epuiza stocurile existente, nicio secundă nu am în gând să aduc marfa din magazine înapoi în fabrici, pentru a fi reetichetată”, a explicat ministrul. 

El a menţionat că la 30 iunie este termenul legal pentru a epuiza stocurile, astfel că au şapte luni la dispoziţie să elimine stocurile existente în piaţă şi procentul de produse cu sigla SGR va creşte. ”În ianuarie vom avea 15%, în februarie vom avea probabil deja un sfert din raft cu ambalaj SGR şi până la 1 iulie, întregul raft al magazinului va fi exclusiv cu ambajaj SGR

Ministrul a recunoscut că vor fi şi sincope, fiind o perioadă de acomodare, pentru că au luat din experienţa a 13 state membre şi ştiu ce va funcţiona din prima şi ce va funcţiona pe traseu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.