Odată cu plafonarea decontului navetei şcolare, abandonul a crescut în mod semnificativ, a declarat joi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, precizând că speră ca decontarea integrală să reducă acest fenomen. El a mai spus că se intenţionează şi elaborarea unor măsuri pentru motivarea cadrelor didactice din zonele defavorizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mircea Dumitru a spus, într-o conferinţă de presă, că este bine cunoscut  faptul că odată cu plafonarea decontului navetei, în 2013, abandonul şcolar a crescut în mod semnificativ.

“Credem că o măsură îndreptată împotriva plafonării decontului este implicit şi o măsură prin care putem aduce corecţii şi acestui proces îngrijorător de abandon şcolar”, a spus demnitarul.

El a mai afirmat că atenţia ministerului va fi îndreptată şi către profesorii care lucrează în aceste zone.

“Ne îndreptăm atenţia şi asupra profesorilor care lucrează în aceste zone şi demarăm un proces de modificare de acordare a gradaţiei de merit, introducând o linie diferenţiată pentru profesorii care lucrează cu elevii din zone defavorizate. Vorbim de rezultate slabe la evaluare sau la bacalaureat, dar problema vine şi din slaba motivare a cadrelor didactice şi cred că aceasta este una dintre soluţiile care să răspundă nevoilor”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Mircea Dumitru spunea, în urmă cu o săptămână, într-un interviu pentru News.ro, că proiectul de ordonanţă ce va permite decontarea navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu este foarte avansat.

"Sperăm ca în luna septembrie să fie aprobat de Guvern. În momentul de faţă, analiza este efectuată împreună cu Cancelaria premierului, Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltării. Potrivit datelor pe care le avem, este vorba despre 125.000 de elevi care au beneficiat de bani de navetă în anul şcolar 2015-2016. Ministerul  a plătit şapte milioane de lei, dar ca să putem acoperi toţi banii de navetă este nevoie de 18 milioane de lei. Motivaţia principală pentru faptul că susţinem acestă ordonaţă este nevoia de intervenţie pentru a reduce abandonul şcolar, care este îngrijorător mai ales în mediul rural sau în zone defavroizate economic şi social. E absolut necesar să susţinem orice măsură de a avea aceşti tineri la şcoală, de a rămâne cât mai mult timp în sistemul de educatie", afirma ministrul în interviul acordat News.ro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.