Cea mai scăzută temperatură din ţară în această iarnă, de minus 22 de grade Celsius, a fost înregistrată, în noaptea de marţi spre miercuri, în judeţul Harghita, la Miercurea Ciuc, potrivit meteorologilor, care anunţă ninsori în urmăroarele ore, în special la munte, şi un sfârşit de săptămână senin şi geros.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 3.30, mercurul a coborât în termometrele de la staţia Miercurea Ciuc până la minus 22 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, pe fondul unui cer degajat de nori, temperatura a scăzut accentuat şi gerul s-a instalat în toate localităţile judeţului.

Astfel, la Joseni au fost înregistrate minus 19 grade Celsius, au fost minus 17 grade la Odorheiu Secuiesc, minus 16 grade Celsius la Topliţa şi puţin mai cald la munte, meteorologii de la staţia Bucin măsurând o minimă de minus 15 grade Celsius.

”Şi în celelalte localităţi din Transilvania a fost o noapte geroasă şi o dimineaţă cu temperaturi foarte scăzute”, a spus Cristian Grecu, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Potrivit acestuia, în afara minimei de la Miercurea Ciuc, cele mai scăzute temperaturi din Transilvania au fost de minus 20 de grade Celsius în municipiul Braşov şi la Făgăraş, în judeţul Braşov, aceeaşi valoare termică minimă s-a înregistrat şi la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, la Boiţa, în judeţul Sibiu, au fost minus 16 grade, minus 15 grade Celsius la Câmpeni, în judeţul Alba, în timp ce în Mureş cel mai frig, minus 13 grade Celsius, a fost la Batoş.

Potrivit meteorologului Cristian Gecu, recordul nopţii de 13 spre 14 decembrie, de minus 26 de grade Celsius, a fost înregistrat tot în judeţul Harghita, la Joseni, în anul 1983 şi în aceeaşi noapte, la Miercurea Ciuc au fost minus 23 de grade Celsius.

Meteorologii anunţă că, după această noapte deosebit de rece, cerul se va înnora şi îşi vor face apariţia ninsorile, iar sfârşitul de săptămână va fi senin şi geros.

”În următorul interval, de 24-36 de ore, vin înnorări şi ne aşteptăm la precipitaţii sub formă de ninsoare, mai ales în zona montană. După acest episod de ninsori, în special slabe, vom avea din nou câteva zile şi mai ales nopţi deosebit de reci, cu minime care vor coborî din nou în jurul valorii de minus 20 de grade Celsius, pentru nopţile de vineri spre sâmbătă, sâmbătă spre diminică şi duminică spre luni, undeva destul de aproape de ceea ce am avut în noaptea care a trecut”, a precizat Cristian Grecu.

Meteorologul Constanţa Vâlciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a confirmat că temperatura minimă de minus 22 de grade Celsius, înregistrată la Miercurea Ciuc, a fost cea mai rece din ţară în actualul sezon.

”De când a început această iarnă, valoarea termică minimă înregistrată în noaptea de marţi spre miercuri la Miercurea Ciuc este cea mai scăzută a acestei ierni, la nivelul întregii ţări”, a punctat reprezentanta ANM.

În Harghita a fost, însă, şi mai frig, minima absolută a lunii decembrie, de minus 33 grade Celsius, fiind consemnată la Miercurea Ciuc în anul 1998.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.