Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat că nu toţi medicii de familie sunt dispeceri şi a menţionat că ţine foarte mult şi de medicul de familie să fie stimulat, să încerce să diagnosticheze pacientul, să îi prescrie tratament, în limita competenţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat sâmbătă, la “Şcoala de vară naţională pentru medicii rezidenţi în medicina de familie”, de la Poiana Braşov, cât vor mai fi medicii de familie dispeceri. 
“Să ştiţi că nu toţi medicii de familie sunt dispeceri, ţine foarte mult şi de medicul de familie să fie stimulat, să facă acest lucru, să nu fie dispecer. Să încerce să diagnosticheze pacientul, să îi prescrie tratament în limita sigur a competenţelor, dar vreau să extindem lucrul ăsta. Faptul că noi dotăm cabinete cu ecograf, cu electrocardiograf, cu spirometru, cu alte echipamente medicale, este făcut tocmai în ideea ca medicul de familie să nu fie doar dispecer, să constate că pacientul are o afecţiune pe care el nu are posibilitatea să o diagnosticheze şi să îl trimită într-un ambulatoriu de specialitate sau la spital”, a declarat Alexandru Rafila. 
El a precizat că lucrurile care nu au funcţionat în ultimii 30 de ani vrem să se schimbe de mâine, dar acest lucru nu este posibil. 
“Noi avem o nerăbdare care este justificată într-un fel în România, pentru că vrem ca lucrurile care nu au funcţionat de 35 de ani sau de 34 de ani să se schimbe mâine. Este justificată. Nu se poate lucrul ăsta pentru că e un proces. În primul rând, e un proces de educare, atât al populaţiei, cât şi al personalului medical. E un proces de investiţie, este un proces de schimbare, de mentalitate. Nu trebuie să facem altceva decât să lucrăm cu toţii, inclusiv cu mass-media, ca acest lucru să se întâmple, pentru că aici nu este un merit al unei persoane care face lucrul ăsta. Ministerul Sănătăţii, condus de ministrul  X, nu eu, a luat decizia cutare, de mâine, medicii de familie nu mai sunt dispeceri, de mâine medicii de familie rezolvă toate problemele comunităţii. Ar fi extraordinar dacă ar fi aşa, dar să ştiţi că nu eu am fost supranumit Magicianul şi nici nu doresc să fiu”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.