Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat joi că în 2020, coform datelor raportate de spitale către INSP, s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID. Au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările unor spotale pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor, a mai afirmat ministrul. Mihăilă a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ioana Mihăilă: Solicitarea Parlamentului este binevenită. Voi merge/ Este un act de responsabilitate al celor aleşi să nu politizeze niciun aspect al evoluţiei pandemiei

UPDATE - Ioana Mihăilă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că mandatul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 a fost identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă, analiza procesului raportărilor curente din bazele de date actuale, identificarea corespondenţei dintre bazele de date actuale şi identificarea eventualelor neconformităţi.

Ea a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.

"S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată cifrele: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principat COVID-19 cu virus identificat U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat U072. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 decazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat", a afirmat ea.

Ioana Mihăilă a prezentat o analiză a deceselor pentru cele două coduri raportate de spitale.

"Aceste date sunt raportate de spitale către INSP şi arată că pentru anul 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar. Referitor la la cele 25.879 de decese (n.r. - ministrul a spus mai întâi 25.875, după care a anunţat 25.879, care este corectă din punct de vedere matematic) cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 - deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 - deces suspect COVID", a detaliat ministrul Sănătăţii.

Ea a adăugat că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS - 18.948 de decese.

"Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670", a afirmat Mihăilă.

Ea a menţionat că această comisie a analizat în profunzime datele provenite de la spitalele cu cele mai mari diferenţe de raportare între cele 2 sisteme.

"Au fost diferenţe până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele 2 platforme", a subliniat Ioana Mihăilă.

Printre concluziile comisiei legate de acest aspect a fost aceea că organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale au recunoscut neraporatarea la DSP, e un nivel de cunoaştere redus şi un nivel de confunzii al celor care raportează în special pentru Alert MS.

Comisia a stabilit că este necesar un proces de actualizare a deceselor din CoronaForms.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, va susţine un briefing de presă pe tema Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19”, a anunţat MInisterul Sămătăţii. 

Raportul va fi prezentat joi, de la ora 10.00. 

Raportul preliminar pe care MInisterul Sănătţii l-a avut încă din 7 mai arată, potrivit ministrului Sănătăţii, că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare. 

“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a transmis, duminică, la Prima TV, ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat, însă, că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane. 

Întrebată, miercuri seară, la Europa FM, dacă este aşa cum relatează presa că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat  exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au  fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale. 

Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.