Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi secretarul de stat Alexandru Rogobete se află la Washington, unde au programate mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului SUA, pe tema reducerii fenomenului corupţiei în sistemul de achiziţii publice. Ministrul sănătăţii va semna până la sfârşitul anului un memorandum de colaborare cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru consolidarea măsurilor de prevenire a corupţiei în domeniul medical din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Miza colaborării dintre Ministerul Sănătăţii şi Departamentul de Justiţie din Statele Unite este aplicarea unor bune practici anti-corupţie la nivelul întregului sistem de achiziţii publice în domeniul sănătăţii. Momentul este crucial, pentru că ministerul nu a gestionat niciodată, în istorie, atât de multe programe de investiţii în infrastructura spitalicească. Fonduri din PNRR, fonduri de la Banca Mondială, programe de finanţare de la Banca Europeană de Investiţii şi, bineînţeles, investiţii directe din bugetul ministerului. Proiectele sunt complexe şi investiţiile trebuie să se realizeze rapid şi corect”, a declarat Alexandru Rafila. 
Ministerul Sănătăţii organizează deja, în parteneriat cu Departamentul de Justiţie al SUA şi cu OMS o serie de workshop-uri despre practici anticorupţie în gestionarea fondurilor internaţionale. Primul eveniment dintr-o serie de şase a avut loc acum două săptămâni la Timişoara, cu participarea mai multor experţi din domeniu, inclusiv din partea FBI. 
Colaborarea ministerului cu Departamentul de Justiţie al SUA a debutat în aprilie 2023. Secretarul de stat Rogobete a participat la un curs intensiv la sediul Departamentului de Justiţie din SUA, pentru managementul fondurilor internaţionale şi metodele de limitare a corupţiei în achiziţiile publice guvernamentale, în calitatea sa de responsabil pentru derularea investiţiilor din programul PNRR.  
”Parteneriatul strategic cu experţii din Departamentul de Justiţie al SUA scade gradul de risc pentru investiţiile majore pe care le derulează ministerul în această perioadă. Este foarte important să înţelegem că toleranţa ZERO pentru acte de corupţie nu este o bravadă. Este o necesitate, pragmatică. Când corectitudinea derulării unei investiţii este pusă sub semnul întrebării atunci riscul pierderii acestor fonduri creşte, exponenţial. Este, până la urmă, o chestiune de încredere. Le arătăm tuturor partenerilor noştri internaţionali că investiţiile lor se regăsesc în transformarea sistemului medical din România şi, în acelaşi timp, transmitem un mesaj ferm de descurajare pentru orice act de corupţie. Pur şi simplu noi nu ne putem permite să pierdem fondurile din PNRR, nu vom lăsa corupţia să ne răpească şansa istorică de a construi spitale în România”, a declarat Alexandru Rogobete.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.