Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, sâmbătă, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, că ministerul a elaborat un proiect de lege potrivit căruia firmele care angajează persoane cu dizabilităţi sunt obligate să creeze condiţii astfel încât cei defavorizaţi să reprezinte cel puţin 30 la sută dintre angajaţi şi în acelaşi timp să să muncească efectiv acelaşi procent din timpul de lucru legal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oamenii aceştia, dacă ar avea locuri de muncă adaptabile, ar lucra şi ar fi mult mai important pentru ei decât faptul că primesc o sumă de bani acasă. Autorităţile statului nu o să poată niciodată de unele singure să rezolve toate problemele pentru 775.000 de persoane cu dizabilităţi”, a declarat Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a explicat mecanismul prin care anumite firme, pentru a primi facilităţi fiscale, angajează persoane cu dizabilităţi doar pentru a bifa o prevedere din lege.

"Într-o unitate protejată, angajezi o persoană cu dizabilităţi cu normă parţială şi astfel bifezi o condiţie pentru a beneficia de un regim fiscal favorabil. Acest lucru a fost pentru noi inacceptabil. Avem o iniţiativa legislativă în acest sens. Deşi în România avem puţini bani, acei bani nu ajung la cei care au nevoie. Acum introducem condiţia să fie 30% persoane cu dizabilităţi pentru o unitate protejată şi minimum 30% din timpul de lucru dedicat întregii unităţi protejate să fie realizat de către persoane cu dizabilităţi”, a mai arătat Pîslaru.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, a spus că în acest moment vin să se autorizeze unităţi protejate ce au un singur angajat cu dezabilităţi, care realizează o normă de două ore pe lună.

"Există încă o segregarea a integrabilităţii persoanelor cu dizabilităţi în şcoli. Avem 800 de unităţi protejate autorizate în momentul de faţă. Numărul lor s-a triplat din 2008. Atunci aveam 1.027 de persoane angajate în unităţile protejate, în 2015 aveam 1.700. Constatăm astfel că dacă numărul unităţilor protejate a crescut exponenţial, nu acelaşi lucru putem spune despre persoanele cu dizabilităţi angajate”, a arătat Tomescu.

Ministrul Dragoş Pîslaru a mai spus, pe de altă parte, că încă existe persoane care profită de acest statut şi care "obţin certificate ce n-ar trebui obţinute": "În societate mai există, din păcate, persoane care profită de acest statut, care obţin aceste certificate ce n-ar trebui obţinute. În urmă cu ceva vreme am activat Inspecţia Socială şi pe această cale vom încerca să verificăm mult mai bine să nu mai avem suspiciuni şi neîncredere într-un sistem care, de fapt, încearcă să ajute persoanele care chiar au nevoie de ajutor”.

Ministrul Muncii a mers, sâmbătă, în Piaţă Amzei din Bucureşti pentru a se întâlni cu producătorii de dulciuri sau obiecte tradiţionale confecţionate de persoane cu dizabilităţi. De la Târgul unităţilor protejate, ministrul a cumpărat un glob şi a primit cadou o prăjitură şi o felicitare de la organizatori.

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, vicepremierul Vasile Dâncu a transmis şi el un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, în care a atras atenţia că în România persoanele cu dizabilităţi se confruntă într-un număr semnificativ mai mare decât în restul ţărilor UE cu fenomene precum discriminarea şi excluziune socială. 
 
"Vorbim aici de excluziune de la programe de dezvoltare şi fonduri, de la educaţie, ocuparea de forţei de muncă, servicii de sănătate, comunicare, informare, infrastructură, programe de dezvoltare economică şi servicii de transport", a spus el. 
 
Dâncu a adăugat că Executivul continuă să lucreze la un cadru legislativ pentru ca această stare de fapt să se schimbe şi că vrea să colaboreze în continuare şi cu societatea civilă pentru atingerea acestui scop. 
 
El a mai spus că persoanele cu dizabilităţi au nevoie de solidaritate, nu de "milă". "Persoanele cu dizabilităţi ne dau o lecţie importantă pentru noi toţi, aceea că omul este voinţă şi caracter, că putem fi ceea ce ne dorim prin educaţie şi perseverenţă. (...) Sunt plin de respect pentru lupta cu viaţa, luptă pe care o câştigaţi în fiecare zi", a încheiat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.