Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, aduce explicaţii cu privire la controversatul articol 84 din legea pensiilor, adoptată de Parlament. Conform ministrului, prevederile conform cărora pot fi aplicate ”măsuri corective” pentru atenuarea impactului fiscal al acordării pensiilor au în vedere eventuala decizie a unui Guvern de a majora pensiile ”ad hoc”, caz în care ar trebui respectat principiul sustenabilităţii sistemului. Simona Bucura Oprescu susţine că ”pensionarii din România nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Simona Bucura Oprescu face clarificări cu privire la Articolul 84, alineatul 7, din recent votata lege a pensiilor publice, care prevede că procentul de majorare a pensiilor nu poate fi mai mare decât procentul de creştere al veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, ea explicând că acest articol trebuie corelat cu alte prevederi din actul normativ. 
 
”Este un articol care, din păcate, nu a fost corelat şi înţeles cu alte articole, este un articol care se referă la creşterile ad hoc, cu alte cuvine, dacă un guvern ulterior ar avea intenţia să crească pensiile fără să asigure sustenabilitatea, pentru majorări ad hoc, doar pentru majorări ad hoc, în cazul acesta trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”, a declarat Simona Bucura Oprescu, miercuri seară, la Euronews România.
 
Ministrul Muncii a făcut clarificări şi în ceea ce priveşte alineatul care prevede că este nevoie de un raport al Consiliului Fiscal cu privire la respectarea regulilor privind majorările de pensii. 
 
”Este tot o chestiune pe care a cerut-o Comisia Europeană şi nu a făcut rău că a cerut-o, astfel încât să avem un organism care, odată la trei ani, întocmeşte un raport tocmai pentru a fi sigur că este asigurată sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a spus Bucura Oprescu. 
 
Ea a explicat şi sintagma ”măsuri corective” de compensare a impactului fiscal din respectivul articol de lege, arătând că ”măsurile corective leagă majorările pensiilor de ceea ce avem ca sustenabilitate prin contribuţiile la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – n.r.)”.
 
”Dar veţi vedea, dacă veţi citi corelat toate acestea, că România, temerea pensionarilor, fiindcă multe dintre aceste prevederi au fost interpretate, cumva, într-o notă proprie de cei care le-au interpretat, dar îi asigur pe toţi pensionarii din România că nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor. Măsuri corective în cazul în care s-ar lua măsuri ad hoc sau în cazul în care nu s-ar asigura sustenabilitatea respectând parametrii pe care îi avem în lege”, a explicat ministrul Muncii. 
 
În ceea ce priveşte prevederea din lege care arată că, dacă se depăşesc cheltuielile cu pensiile publice comparativ cu referinţa stabilită de experţi independenţi, Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, Simona Bucura Oprescu a afirmat: ”Pe parametrii pe care îi avem în lege, probabilitatea să se întâmple treaba aceasta este foarte scăzută, prin urmare interpretarea pe care o avem pentru toate articolele pe care le-aţi exprimat mai devreme ţine fix de sustenabilitate şi îi asigur pe români că nu au absolut niciun motiv de îngrijorare”.
 
Ea a spus că majorările neprevăzute de pensii reprezintă ”principala situaţie” care ar putea genera ”un dezechilibru” în sistemul de pensii.
 
Întrebată dacă este posibilă o creştere a contribuţiilor la asigurările sociale dacă bugetul de pensii nu va fi de ajuns, Bucura Oprescu a răspuns: ”Drobul de sare lăsaţi-l pentru alţii; perspectiva aceasta, din punctul meu de vedere, este o perspectivă la care, în acest moment, nu are rost să ne raportăm”.
 
”Vă garantez că nu există nicio problemă de sustenabilitate cu sistemul public de pensii din România”, a susţinut ministrul.
 
Bucura Oprescu a precizat că în următorii cinci ani nu se vor putea face modificări cu privire la recent adoptata lege a pensiilor, care va merge pentru promulgare la preşedinte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.