Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a făcut o plângere la Parchet pentru cercetarea condiţiilor în care a murit Vasilica Constantin, o tânără dintr-un centru aparţinând Asociaţiei Endemedica Holding 4 Life din Bragadiru, după ce Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Centrul de Investigaţii Media au semnalat mai multe nereguli în cadrul centrului, dar şi în ceea ce priveşte modul în care fata a fost îngrijită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice informează că ministrul Dragoş Pîslaru a dispus mai multe măsuri în cazul unui centru rezidenţial de asistenţă a persoanelor adulte cu dizabilităţi din Bragadiru, după ce situaţia acestuia i-a fost semnalată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Centrul de Investigaţii Media, iar instituţiile din subordinea ministerului au făcut verificări.

Astfel, situaţia semnalată a fost verificată de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, dar şi de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar în urma rapoartelor întocmite de cele două instituţii, ministrul Muncii a dispus înaintarea unei plângeri la Parchet, pentru cercetarea condiţiilor în care a murit Vasilica Constantin.

Totodată, Pâslaru a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 să găsească, în regim de urgenţă, soluţii de relocare a persoanelor asistate în centru. Astfel, cei 17 bărbaţi ar urma să fie mutaţi până în 19 august, iar cele 25 femei până la sfârşitul lunii.

Pîslaru a mai cerut ca în această perioadă să fie intensificate acţiunile de control în toate centrele sistemului de protecţie pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, revizuirea protocolului de colaborare cu ONG-urile pentru creşterea rolului reţelei de monitori în prevenirea abuzurilor şi eliminarea disfuncţionalităţilor din sistem, proces aflat deja în derulare şi a făcut demersuri la Guvern pentru intrarea în funcţiune a Mecanismului independent de monitorizare, prevăzut de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

“De asemenea, pentru întărirea sistemului de protecţie şi asigurarea unui mai bun control al calităţii serviciilor sociale, Ministerul Muncii are în lucru o iniţiativă legislativă care vizează statutul, rolul şi atribuţiile inspectorului social”, precizează ministerul.

Ministrul face un apel către organizaţiile neguvernamentale, dar şi către cetăţeni, să semnaleze astfel de cazuri.

Centrul de Investigaţii Media a prezentat, în 3 august, cazul Vasilicăi Constantin, care a murit în 1 iunie 2016, la 27 de ani, după doi ani de când ajunsese în grija centrului de la Bragadiru.

În 2 august, o echipă de monitori ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ), împreună cu noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, a mers într-o vizită inopinată la centrul Asociaţiei Endemedica Holding 4 Life din Bragadiru, constatând că din documentele medicale aflate la dosarul Vasilicăi Constantin nu reiese în niciun fel degradarea stării de sănătate în ultimele luni, iar ultima referinţă legată de starea de sănătate a acesteia este o menţiune din februarie 2016, când tânăra avea 34 de kilograme.

Potrivit Centrului de Investigaţii Media, după moartea Vasilicăi Constatntin certificatul constatator a fost eliberat de către medicul de familie al tuturor persoanelor asistate în centru, Nadia Lazăr, ea fiind şi soţia patronului centrului, fără ca aceasta să o fi văzut pe tânără.

“A fost dusă la groapă de preot, dascăl şi doi angajaţi din centru. Doctoriţa Lazăr, cea care a constatat decesul, nu a văzut-o de când a murit până când a fost băgată în groapă şi nici în ultimele săptămâni de viaţă, afirmă un fost angajat care atunci lucra pentru familia Lazăr”, notează Centrul de Investigaţii Media.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.