Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că urşii care circulă pe stradă, care pun în pericol viaţa oamenilor trebuie relocaţi, iar în cazul în care animalele devin agresive există posibilitatea extragerii acestora, menţionând că trei exemplare au fost împuşcate după apariţia Ordonanţei de Urgenţă care reglementează aceste situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tanczos Barna a fost întrebat despre faptul că apar pe reţelele de socializare imagini din Sinaia, de pe camere de surpaveghere, în care pot fi văzuţi urşi pe străzi şi ce se poate face în aceste situaţii. 
 
"Sinaia şi imaginile care m-au şocat şi pe mine… Avem de câteva luni de zile în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă, care permite primăriilor să intervină în asemenea situaţii, permite intervenţia graduală. În situaţiile de genul acesta, unde ursul revine în fiecare zi, în fiecare seară, prima măsură este relocarea. Acolo trebuie primăria să convoace acea comisie, acea echipă de intervenţie şi să reloce exemplarul sau exemplarele de urs. Există practică deja în acest sens. Ultima cifră pe care o am este 67 de intervenţii, dar cred că în momentul de faţă ne apropiem de 100 de intervenţii pe această ordonanţă de urgenţă. Ele sunt în mod transparent puse pe site-ul ministerului, pot fi verificate în ce oraş, ce măsură, cu ce metodă s-a intervenit”, a afirmat ministrul Mediului.
 
El a precizat că la Braşov au fost făcute mai multe relocări, iar urşii nu s-au întors. 
 
"La Braşov, de exemplu, s-au făcut mai multe relocări. Din câte ştiu, aceste exemplare nu s-au întors. Noi avem o procedură de achiziţie publică pentru colare astfel încât (...) toate exemplarele relocate să fie dotate cu asemenea aparatură şi să urmărim traseul parcurs de exemplarele relocate, din punct de vedere ştiinţific vor fi informaţii foarte utile pentru că foarte mult state membre din UE spun că relocarea nu mai este o soluţie viabilă pe termen mediu, lung, exemplarele se întorc foarte des şi vrem să avem date în acest sens şi din România”, a explicat ministrul Mediului.
 
El a afirmat că urşii care circulă pe stradă trebuie relocaţi, iar dacă devin agresivi, împuşcaţi. 
 
"Trebuie scoase din intravilan, exemplarele care circulă pe stradă, exemplarele care revin în mod constant, exemplarele care pun în pericol viaţa oamenilor trebuie relocate. În cazul în care sunt agresive, există posibilitatea extragerii acestora. Avem cel puţin trei intervenţii de extragere prin împuşcare pentru că în momentul în care exemplarele respective au fost … încerca echipa să le îndepărteze sau să le reloce au atacat şi atunci se poate interveni inclusiv prin extragere în intravilan, pe baza acestei ordonanţe putem să apărăm cetăţenii dacă primăriile iau măsurile care sunt permise prin OUG”, a menţionat Tanczos Barna.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.