Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că, deşi la gropile de gunoi ar trebui să ajungă doar deşeurile nereciclabile, acest lucru nu se întâmplă, însă o soluţie o reprezintă implementarea Sistemului de Garanţie Returnare. ”Atunci când SGR va porni, la 30 noiembrie 2023, toate aceste deşeuri din ambalaje vor purta o garanţie de 50 de bani, iar interesul consumatorilor va fi să recupereze această garanţie prin predarea ambalajelor la orice magazin. Nu cred că românii vor continua cu practicile actuale după implementarea SGR, pentru că asta ar însemna să arunce efectiv banii la gunoi”, susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Gestionarea eficientă a deşeurilor din întreaga ţară rămâne una dintre priorităţile mele ca ministru al Mediului. Astăzi, la groapa de gunoi care deserveşte municipiul Bacău, am avut oportunitatea să văd în detaliu ce se întâmplă cu deşeurile municipale. Din nefericire, am observat că multe resurse valoroase ajung în groapa de gunoi, în loc să fie reciclate”, a arătat, vineri, Mircea Fechet, într-o postare pe Facebook.

El a menţionat că a participat la această acţiune alături de foştii săi colegi de la ADIS Bacău, dar şi reprezentaţi ai departamentului de Ingineria Mediului din cadrul Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău.

”În mod normal, în această încărcătură ar fi trebuit să existe doar deşeurile nereciclabile, care merg către depozitare. Plasticul, metalul, sticla, hârtia sau cartonul, pentru care există obligaţia de colectare separată la sursă, nu ar avea ce să caute în acest transport. Din păcate, însă, rezultatele au fost următoarele: am găsit cantităţi însemnate de deşeuri reciclabile care ar fi ajuns la depozitele şi aşa prea pline. Şi asta se întâmplă zilnic, în toată ţara”, a adăugat ministrul Mediului.

Fechet a explicat că soluţia pentru a nu mai irosi resurse importante, dar şi pentru a uşura munca angajaţilor de la staţiile de sortare, o reprezintă implementarea Sistemului de Garanţie Returnare (SGR).

”Atunci când SGR va porni, la 30 noiembrie 2023, toate aceste deşeuri din ambalaje vor purta o garanţie de 50 de bani, iar interesul consumatorilor va fi să recupereze această garanţie prin predarea ambalajelor la orice magazin. Nu cred că românii vor continua cu practicile actuale după implementarea SGR, pentru că asta ar însemna să arunce efectiv banii la gunoi. Sunt convins că sistemul va fi un adevărat succes, atât timp cât va exista o implicare din partea întregii societăţi”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.