Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat luni, referitor la transporturile ilegale de deşeuri din Germania, Austria şi Ungaria care au fost oprite la vamă, că în tirurile cu care au fost transportate erau deşeuri menajere amestecate cu PET-uri, dar în documente apăreau ca deşeuri verzi. Ea a precizat că pentru trei dintre cele şase firme care se ocupă de reciclare în România s-au deschis dosare penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristiana Paşca Palmer a spus că România nu este groapa de gunoi a Europei şi nu va acepta ca gunoaie din alte state să ajungă în ţară, avertizând că cei care vor încerca să facă acest lucru, vor suporta consecinţe drastice.

“Am reuşit să identificăm 16 tiruri, cu aproape 300 de tone, care transportau ilegal deşeuri din import. Aveam semnale că se încerca introducerea în ţară a unor deşeuri, periculoase sau nu, care să fie duse la goapa de gunoi. În acte, aceste deşeuri apăreau ca deşeuri verzi, ceea ce era legal să fie trasportate”, a spus ministrul Mediului.

Ea a precizat că, după verificări, în tiruri au fost găsite deşeuri reziduale, un amestec de PET-uri cu deşeuri menajere.

“Această situaţie este inadmisibilă. Pe piaţă sunt şase agenţi economici care se ocupă de reciclare, unul dintre ei deţine 40 la sută din piaţă. Pentru  trei dintre cei şase agenţi economici au fost demarate acţiuni penale. Nu vă pot da numele lor, pentru a nu influenţa procesul de justiţie", a spus Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a adăugat că acţiunea reprezintă o bună realizare a autorităţilor române şi crede că este prima de acest fel.

"Am reuşit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, cum s-a zvonit iniţial, ci din Germania, Austria şi Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză să văd că vin din Germania, ţară foarte riguroasă în privinţa deşeurilor. Dar probabil, pentru că la ei preţurile de depozitare sunt foarte mari, respectiv 80 de euro per tonă de deşeu, or la noi este gratis. Din 2017 nu va mai fi nici la noi gratis”, a adăugat ministrul Mediului.

Deşeurile au fost descoperite printr-o colaborare între Garda de Mediu şi vamă, care a avut loc în perioada 16-24 iunie.

"Transporturile au fost oprite. S-a văzut că în peleţi nu era ceea ce era declarat în hârtii. Sub codul de deşeu verde erau alte deşeuri", a precizat Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a mai spus că acest transport trebuia să ajungă la câţiva operatori economici români. 

"În câteva zone din ţară, în sud-est, în special. Cam 40% mergeau la un singur operator. Am trimis garda în control. S-a dovedit că sunt ilegalităţi şi că era un pattern de a se proceda aşa şi am solicitat anchetă penală. Sunt trei dosare, pentru trei din cei şase agenţi economici", a mai spus  ministrul Mediului.

Cristiana Paşca Palmer a precizat că în prezent sunt mai multe iniţiative legislative care să reglementeze atât depozitarea deşeurilor, cât şi educarea populaţiei cu privire a colectarea selectivă a acestora. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.