Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, meircuri, că Guvernul va aproba, în curând, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul va aproba, în curând, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care are ca scop, printre altele, promovarea tranziţiei către o economie circulară. Draftul actului normativ se află în circuitul de avizare interministerială. Implementarea directivei europene Single-Use Plastics în legislaţia României necesită numeroase consfătuiri cu cei implicaţi”, a transmis, miercuri, ministrul Mediului, Tánczos Barna. 

Acesta anunţă că a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Berarii României, ai Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, ai Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu, precum şi ai producătorilor de ambalaje, ai reciclatorilor şi ai industriei HoReCa.

”În cadrul întrevederii am discutat despre ambalajele acceptate de normele europene, creşterea costului pentru anumite ambalaje, cerinţe de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor, fluxul materialelor din ambalaje, calitatea acestora, precum şi costurile pe care le implică sortarea/reciclarea acestora, măsuri de sensibilizare a populaţiei, regândirea contractelor de salubritate, competenţele de control ale autorităţilor”, a mai transmis ministrul Mediului.

”Produsele din plastic de unică folosinţă (PUF) sunt utilizate o singură dată sau pentru o scurtă perioadă de timp, după care sunt eliminate. Impactul acestor deşeuri din plastic asupra mediului şi a sănătăţii noastre are o amploare globală şi poate fi drastic. Produsele din plastic de unică folosinţă au o probabilitate mai mare de a ajunge în mări, comparativ cu opţiunile reutilizabile. Cele mai des întâlnite 10 articole din plastic de unică folosinţă găsite pe plajele Europei, pe lângă echipamentele de pescuit, reprezintă 70 % din totalul deşeurilor marine din UE”, arată Comisia Europeană.

”Statele membre adoptă măsurile necesare pentru a realiza o reducere ambiţioasă şi susţinută a consumului de produse din plastic de unică folosinţă (…) Până la 3 iulie 2021, statele membre pregătesc o descriere a măsurilor pe care le-au adoptat în temeiul primului paragraf, comunică descrierea Comisiei şi o pun la dispoziţia publicului. (…) Măsurile pot include obiective naţionale de reducere a consumului, măsuri care să asigure că la punctul de vânzare către consumatorul final sunt puse la dispoziţie alternative reutilizabile la produsele din plastic de unică folosinţă”, arată Directiva privind produsele din plastic de unică folosinţă

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.