Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că nu are informaţii conform cărora ar exista o criză a lemnului de foc pe piaţă după plafonarea preţului, la începutul acestei luni, la 400 de lei, TVA inclusă. ”Comercianţii pot încerca anumite tertipuri ca să nu livreze la acest preţ, dar sunt convins că atât Romsilva, cât şi proprietarii privaţi au pus suficientă masă lemnoasă pe piaţă pentru a exista şi în momentul de faţă lemn de foc care să se vândă consumatorului final”, susţine ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Eu sunt convins că în continuare există suficient lemn de foc pe piaţă. Comercianţii pot încerca anumite tertipuri ca să nu livreze la acest preţ, dar sunt convins că atât Romsilva, cât şi proprietarii privaţi au pus suficientă masă lemnoasă pe piaţă pentru a exista şi în momentul de faţă lemn de foc care să se vândă consumatorului final. (...) Piaţa este o piaţă liberă, nu se compară cu piaţa energiei electrice sau a gazelor naturale, unde există un singur furnizor care poate să livreze gazul sau energia electrică pentru gospodăria respectivă. Piaţa oferă soluţii, oferă oportunităţi, la preţuri diferite, tipuri diferite de lemn. Eu încă nu am primit asemenea informaţii că ar exista regiuni unde nu există deloc lemn. Deci nu avem asemenea informaţii. Discuţiile continuă cu comercianţii, cu cei care fac produse pentru încălzire din lemn, brichet, peleţi. RNP (Regia Naţională a Pădurilor – n.r.) a pus cantităţi suplimentare de lemn de foc pe piaţă – peste 500.000 de metri cubi în ultimele trei luni şi jumătate au fost puse la dispoziţia agenţilor economici care exploatează şi după aceea vând mai departe – pentru că este o piaţă unde sunt foarte mulţi jucători privaţi care oferă aceste servicii, pe de o parte, pe de altă parte sut intermediari şi vând lemn de foc”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la Digi 24. 
 
Întrebat care este cea mai bună sursă de încălzire pentru iarna care urmează, Tanczos Barna a spus că sursa cea mai bună este cea ”care este disponibilă”.
 
Potrivit ministrului, România a importat milioane de metri cubi de lemn anul trecut. Tanczos Barna a menţionat că anul acesta piaţa lemnului este ”grav afectată” din cauză că importurile din Ucraina au fost îngreunate din cauza războiului, concomitent cu o creştere a cererii pentru lemn pe piaţa europeană. 
 
La începutul acestei luni, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede plafonarea preţurilor la lemnele de foc. Preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn a fost stabilit la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclusă, în timp ce la brichete este stabilit un preţ maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclusă, iar la peleţi maxim 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclusă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.