Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi, legat de criticile APADOR-CH privind modificările din Codul de procedură penală, că procurorul poate întreba la bancă doar dacă o persoană are cont, pentru orice tranzacţii sau alte date din acel cont fiind necesar avizul unui judecător. Ministrul a precizat că ANAF are la orice moment date nu doar despre existenţa contului, ci şi despre tot ce se întâmplă în acel cont.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki acuză Guvernul că, prin două modificări operate prin OUG în Codul penal şi în Codul de procedură penală, afectează grav drepturi prevăzute de Constituţie. Una dintre modificări implică eliminarea filtrului judecătoresc şi abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a arătat, înainte de şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, în ce constă posibilitatea ca procurorii să ceară relaţii despre conturile bancare fără mandatul unui judecător, răspunzând astfel criticilor aduse de APADOR-CH. Prună spune că procurorii pot afla doar dacă există conturi deschise şi date financiare.

"Articolul 38 nu era detaliat. Am făcut atunci două lucruri. Am suplinit această lipsă în cod şi, dacă am făcut o greşeală, îmi cer scuze. Şi am pus acolo ceva ce nu exista. Ceea ce procurorul poate facă exclusiv fără un control judecătoresc este de a întreba la o bancă: «are sau nu are Raluca Prună un cont» şi banca îi răspunde: «da are» sau «nu are». Este singura informaţie pe care procurorul o poate primi fără un control judecătoresc. În rest, absolut tot ce înseamnă tranzacţie într-un cont este autorizat exclusiv de judecător. Aşa că, înainte de a fi foarte critici, aş dori să invit pe toată lumea să citim textele", a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a ţinută să precizeze că agenţii executivi de la ANAF au în orice moment nu doar date despre existenţa unui cont bancar, ci şi tot ce este legat de acesta.

"În vreme ce noi ne plângem că procurorul poate întreba «are sau nu Raluca Prună un cont la banca x» (...), agenţii executivi de la ANAF au la orice moment date nu numai legate de existenţa contului, ci la absolut tot ce se întâmplă într-un cont", a mai spus Raluca Prună.

APADOR-CH susţine că modificarea articolului 153 din Codul de procedură penală, constând în eliminarea filtrului judecătoresc, ce era prevăzut, şi în abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost cerută în nicio decizie a Curţii Constituţionale şi nici prin vreo directivă europeană ce trebuie implementată.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului solicită Guvernului să "remedieze aceste încălcări ale Constituţiei" şi arată că "legiferarea pe ascuns, netransparentă şi neloială nu este o cale democratică de urmat".

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de către Guvern privind punerea în acord a legislaţiei penale şi procesual-penale cu deciziile Curţii Constituţionale a inclus şi prevederi pentru aplicarea în acest domeniu a cinci directive al Uniunii Europene, în cazul a patru dintre ele fiind deja depăşit termenul de transpunere, arăta Executivul, într-un comunicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.