Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost operate circa 80 de modificări ale Codurilor Penal şi de Procedură Penală, circa 50 dintre ele vizând punerea în acord a prevederilor legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, punere în acord care nu a fost făcută încă de Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lângă deciziile Curţii Constituţionale legate de Codurile penale, un alt considerent ce a stat la baza Ordonanţei a fost o serie de directive ale Uniunii Europene, la care se adaugă aspecte ce au trebuit remediate ca urmare a semnalelor primite din sectorul judiciar. 

”Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată având în vedere, în principal faptul că de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală şi până în prezent au fost adoptate un număr de 15 decizii ale Curţii Constituţionale care au produs un impact important asupra acestui act normativ; este necesară transpunerea urgentă a unor acte normative ale Uniunii Europene din domeniul dreptului penal, dar şi dreptului procesual-penal; necesitatea stringentă a unor intervenţii legislative pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, semnalate de instituţiile din cadrul sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Astfel, s-a ţinut seama de o decizie recentă a CCR prin care a fost declarată neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală  de la articolul 318 alin. (1) prin care renunţarea la urmărirea penală era atributul procurorilor, fără un control din partea judecătorilor.

”Guvernul a decis să intervină legislativ pentru a reglementa o procedură prin care judecătorul de cameră preliminară hotărăşte, prin încheiere motivată, în camera de consiliu, cu citarea părţilor, suspectului, persoanei  vătămate şi altor persoane interesate, precum şi cu participarea procurorului, asupra legalităţii şi temeiniciei soluţiei de renunţare la urmărirea penală dată de procuror”, precizează sursa citată.

Alte modificări ale Codului de Procedură Penală operate în funcţie de deciziile Curţii vizează participarea procurorului sau a unor părţi în procesul penal la unele etape procedurale; procedura soluţionării plângerii împotriva soluţiilor procurorului; procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei; necesitatea reglementării unor căi de atac care să permită şi contestarea luării măsurii asigurătorii de către judecătorul de cameră preliminară ori de către instanţa de judecată; clarificarea unor competenţe.

Modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a devenit necesară deoarece Parlamentului nu a făcut schimbările necesare în funcţie de doleanţele Curţii. ”Nefinalizarea dezbaterii în procedura parlamentară asupra proiectelor de lege iniţiate de Guvern în urma publicării deciziilor de neconstituţionalitate ale Curţii Constituţionale conduce la soluţii neunitare în practică”, avertizează Executivul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.