Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi, la Constanţa, că la nivelul fiecărei curţi de apel vor fi construite câte 15 arhive, precizând că instanţele şi parchetele nu au spaţii corespunzătoare pentru arhivare, iar aceste documente trebuie păstrate 90 de ani. El speră ca acest proiect să fie gata până în 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudorel Toader a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că una dintre cele mai presante probleme ale instanţelor şi parchetelor o reprezintă spaţiul pentru arhivă. 

“Avem un program naţional de construcţie a unor arhive, a câte unei arhive la nivelul fiecărei curţi de apel .Dacă mergem la judecătorie, la parchetele de pe lângă judecătorie, tribunale, parchete, curte de apel, parchetul vedem că una din problemele destul de presante e aceea a arhivei. Nu au spaţii corespunzătoarea de arhivare, nici ca dimensiune, nici condiţii de păstrare, iar în domeniul justiţiei, potrivit legii, documentele sunt arhivate trebuiesc păstrate 90 de ani”, a afirmat Tudorel Toader.

El susţine că în prezent aceste documente sunt ţinute în condiţii necorespunzătoare, iar cetăţeanul care are nevoie de un document din arhivă îl găseşte cu greu.

“Aceste documente sunt ţinute în condiţii necorespunzătoare. Cetăţeanul care are nevoie de un document de arhivă mai vechi cu greu îl găseşte, documentele respective ocupă spaţii de care instanţele şi parchetele au mare, mare nevoie. Şi atunci avem finanţarea pentru a construi 15 arhive la nivelul fiecărei curţi de apel”, a explicat ministrul. 

Întrebat cât costă acest proiect, Tudorel Toader a spus că nu poate da un răspuns deoarece documentaţia nu este încă finalizată.

“Nu avem încă proiectul finalizat, nu putem vorbi despre valoare. Cert este că avem la ministerul Justiţiei un proiect finanţat de Banca Mondială cu 65 de milioane de euro. Banca Mondială are un regim foarte bun de licitaţii şi tot timpul acolo din licitaţii rămân sume, nu se cheltuiesc peste. Eu am vorbit cu conducerea Băncii Mondiale să modificăm contractul, iar restul acela care rămâne din licitaţii să le folosim pentru arhive”, a mai spus Tudorel Toader.

El speră ca până în toamnă să fie gata toate documentele, iar toate spaţiile pentru arhive să fie finalizate până în 2020.

“Sper ca până în toamnă să avem toate documentele gata. Regimul de autorizare e un pic mai facil dacă faci sub tutela ANP-ului, în spaţiul lor şi atunci dacă anul acesta avem documentaţia, ele se fac pe structură şi se spune că vor merge foarte, foarte repede. Speranţa mea este ca până în 2020 să fim cu ele gata”, a declarat ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.