Autorităţile se confruntă cu o situaţie dificilă, în mod special în zona Moldovei, unde au fost înregistrate fenomene meteo severe şi neobişnuite pentru această perioadă, iar situaţia înregistrată în 21 aprilie a fost mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă, aproape 500 de localităţi rămânând fără alimentare cu energie electrică, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul şedinţei comandamentului din cadrul Dispeceratului Energetic Naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Momentul critic a fost atins vineri în jurul orei 13.00, când au fost scoase din uz 3 linii de 220 kV, 15 linii de 120 kV, 155 de linii de medie tensiune, iar 100 de linii de medie tensiune au fost parţial afectate.

”Aceste date, traduse în număr de localităţi şi număr de consumatori afectaţi în cursul zilei de ieri, ne-au condus spre următoarele cifre: 497 de localităţi fără alimentare cu energie electrică şi 318.119 de consumatori fără acces la acest serviciu. Ca să vă faceţi o idee: în iarna acestui an numărul maxim de locuitori deconectaţi de la reţelele electrice a fost de 160.000”, a declarat Petcu.

Totodată, 463 de stâlpi de linii electrice s-au rupt din cauza condiţiile meteo extreme. Ministrul a anunţat că a dispus încă de vineri măsuri pentru urgentarea intervenţiilor de reconectare a consumatorilor afectaţi de lipsa energiei electrice. Astfel, distribuitorilor de energie li s-a solicitat să îşi suplimenteze în această perioadă efectivele de intervenţie în teren, astfel că numărul echipelor a crescut de la 115 la 224.

”S-a cerut sprijinul Armatei Române pentru a ajuta echipele de intervenţie să poată ajunge să efectueze lucrări la liniile şi echipamentele afectate din reţelele de distribuţie inclusiv în zonele în care accesul este dificil la acestă oră din cauza stării vremii. S-a intervenit inclusiv pe timp de noapte”, a declarat ministrul.

Sâmbătă, la ora 13.00, erau scoase din uz o singură linie de 220 kV, 8 linii de 110 kV şi 109 linii de medie tensiune. Cât priveşte numărul localităţilor în continuare fără curent electric, acesta a scăzut semnificativ, de la aproape 500 la 150.

”Vorbim, practic despre un număr de circa 120.000 de locuitori care sunt încă deconectaţi de la reţea, faţă de peste 318.000 câţi aveam în evidenţă în urmă cu 24 de ore. De departe cele mai afectate judeţe sunt Galaţi, 60.000 consumatori, şi Vaslui, 51.000. În aceste judeţe acţionează acum un număr de circa 60 de echipe”, a declarat Petcu.

Ministrul a spus că a cerut suplimentarea urgentă a echipelor de intervenţie, relocarea altora din zonele în care problemele au fost rezolvate şi concentrarea acestora în mod special în Galaţi şi Vaslui. Petcu a susţinut că, în cursul zilei de duminică, vor fi reconectate integral judeţele Brăila şi Vrancea, deservite de Electrica, şi judeţele Bacău şi Iaşi, unde acţionează compania Delgaz.

Petcu a anunţat şi stingerea incendiului dintr-o staţie de transformare din Botoşani, în urma căruia au fost deconectaţi aproximativ 725 de consumatori, care însă vor fi realimentaţi până în această seară.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.