Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, îşi doreşte ca manualele să fie cât mai bine structurate şi mai reduse din punctul de vedere al conţinutului, dar în sensul bun al cuvântului, spunând că există multe repetări, multe reduntanţe în conţinutul programelor şcolare şi speră ca acest lucru să se schimbe prin proiectul de revizuire a acestor programe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pavel Năstase a declarat, joi după-amiază, la gala aniversară a Asociaţiei Elevilor din Constanţa, că societatea se plânge de greutatea ghiozdanului elevilor, faptul că manualele şcolare sunt voluminoase, lansând în acest sens un proiect de revizuire a programelor şcolare de la clasa zero până la clasa a XII-a.

“Toată societatea se plânge de această greutate a ghiozdanului, de această încărcare a manualelor şcolare, care sunt foarte voluminoase, care îi stresează pe elevi şi bulversează dacă vreţi, în ultimă instanţă, procesul educaţional. În acest context, cum am anunţat, am lansat un proiect care înseamnă o reevaluare, o revizuire a programelor şcolare începând din clasa zero până la clasa a XII-a. Avem foarte multe repetări, foarte multe reduntanţe, foarte multe poziţionări ale conţinuturilor acestor programe care ar trebui schimbate dintr-o clasă în alta”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El spune că nu i se pare normal ca la examenul de admitere la facultate să fie cerute competenţe care se studiază în clasele a V-a sau a VI-a.

“Chestiunile de gramatică, spre exemplu, erau tratate în gimnaziu, chiar în clasa a V-a, a VI-a şi aceste competenţe erau cerute la examenul de admitere la facultate. Mi s-a părut anormal, dar nu numai mie, pentru că nu mă pricep la problemele de literatură, de gramatică, dar chiar profesorilor din grupul respectiv. Nu se poate să dai bibliografie la admitere la facultate un manual de clasa a cincea. Trebuie făcute la liceu”, a spus Pavel Năstase.

El speră ca acest proiect de revizuire a programelor şcolare să ducă la manuale cât mai bine structurate.  

“Sper ca acest proiect va conduce să avem manuale cât mai bine structurate, cât mai mult reduse din punctul de vedere al conţinutului, dar în sensul bun al cuvântului. Asta nu înseamnă că eliminăm capitole. Trebuie să vedem, plecând de la grila de competenţe, ce conţinuturi trebuie să punem în acest manuale, să nu repetăm lucrurile şi să nu facem dintr-un manual o bibliotecă, cum am observat”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a mai spus că în privinţa noilor manuale pentru clasa a V-a pe data de 16 iunie se încheie predarea ofertelor, iar pe 19 iunie începe evaluarea acestora. Pavel Năstase îşi doreşte ca manuaele pentru clasele VI-VIII să fie scoase simultan pentru anul şcolar 2018-2019, iar pentru liceu să fie gata pentru anul şcolar 2019 - 2020.

Ministrul Educaţiei a participat, joi după-amiază, la gala aniversară a Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care a împlinit patru ani, evenimentul având loc la Teatrul de Stat Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.