Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că detaliile tehnice privind testarea anti-drog a elevilor în şcoli urmează a fi perfectate de către specialişti în următoarele două luni, ea precizând că Ministerul Educaţiei are în primul rând obligaţia să ajute prin campanii de informare în care, împreună cu familiile, reuşesc să identificăm adolescenţii care au o problemă de dependenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte consumul substanţelor interzise, avem un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară, semnat acum câteva zile de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii şi o serie de alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens. Una dintre măsuri vizează crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor care se află într-o situaţie de suspiciune. Nu avem încă detaliile tehnice, pentru că ele urmează a fi perfectate de către specialişti în următoarele două luni”, a spus ministrul Educaţiei, după şedinţa de Guvern.

Întrebată când va exista o soluţie pentru copiii care au această dependenţă, Ligia Deca a spus că ea crede că ”soluţia nu ţine doar de testare”.

”Cred că Ministerul Educaţiei are în primul rând obligaţia să ajute prin campanii de informare. Rolul nostru este să educăm prin campanii în care, împreună cu familiile, reuşim să identificăm adolescenţii care au o problemă de dependenţă. Aceştia, în momentul în care au o problemă de dependenţă, despre care ştim cu toţii că este o boală, trebuie să fie priviţi ca nişte persoane care au nevoie de ajutor şi de măsuri pentru reabilitare şi de aceea lucrăm îndeaproape cu centrele de testare şi prevenire a consumului de droguri, împreună cu Ministerul Sănătăţii, împreună cu psihologi şi consilieri şcolari, pentru a putea, atunci când întâlnim astfel de cazuri, să venim în ajutorul familiilor şi al tinerilor. În rest, ne propunem ca, în cadrul acestui plan comun pentru siguranţă în şcoli, să facem tot ceea ce ţine de şcoală, de Ministerul Educaţiei, să prevenim consumul de substanţe interzise”, a explicat Ligia Deca.

Despre identificarea de către profesori a acelor elevi care au consumat droguri, ministrul a explicat că ”tot în acest plan comun de acţiune sunt prevăzute acţiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie - octombrie - noiembrie, în aşa fel încât atât cadrele didactice, cât şi personalul suport din şcoli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicţie şi să poată să ştie exact cum procedează, adică să anunţe familia, să anunţe conducerea şcolii şi să poată fi luată o decizie vizavi de măsurile ulterioare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.