Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, pentru News.ro, că a fost anunţat în legătură cu decizia comisiei de lucru a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit că Petre Tobă nu a plagiat, concluzia urmând să fie transmisă, într-un raport, Consiliului General al CNATDCU, care va lua o hotărâre privind păstrarea sau retragerea titlului de doctor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, pentru News.ro, că a fost anunţat în legătură cu finalizarea raportului comisiei de lucru a CNATDCU, care a stabilit că Petre Tobă nu a plagiat în lucrarea de doctorat, tot comisia fiind şi cea care a recomandat Consiliului General să nu îi retragă titlul de doctor.

Dumitru a precizat că decizia comisiei de lucru nu este definitivă, Consiliul General al CNTADCU urmând să se pronunţe asupra recomandării comisiei.

Comisia de lucru a CNATDCU a finalizat raportul în cazul tezei de doctorat  "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", susţinută de Petre Tobă în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.

Concluziile raportului sunt că ministrul demisionar de Interne nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, comisia de lucru a CNATDCU propunând ca acestuia să nu îi fie retras titlul de doctor.

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a precizat, în 22 august, pentru News.ro, că în Comisia de ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, ce analizează sesizarea în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă, sunt noi experţi, după ce membrii care erau desemnaţi în această comisie s-au declarat în incompatibilitate sau în conflict de interese.

Viorel Barbu a mai spus, pentru News.ro, că membrii comisiei de lucru vor avea în vedere şi raportul primit de la Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, unde Petre Tobă şi-a susţinut lucrarea de doctorat, dar a precizat că acesta are doar rol consultativ.

“Comisia de lucru care analizează acuzaţia de plagiat trebuie să aibă în faţă şi acest raport înaintat de Comisia de Etica a Universităţii Naţionale de Apărare, dar ceea ce contează este rezultatul comisiei de analiză a CNATDCU, care se va pronunţa dacă lucrarea este sau nu plagiată”, a subliniat Barbu.

Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis în 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Lucrarea are titlul “Poliţia Română - forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011. Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Poliţie (r) Anghel Andreescu.

Petre Tobă declara, în iunie, că aşteaptă fără emoţii decizia CNATDCU în cazul lucrării sale de doctorat, asupra căreia planează suspiciuni de plagiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.