Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, că ANSVSA a primit rezultatele de la 194 de probe din cele 337 recoltate, confirmând infectarea cu E.Coli în două cazuri, şi a afirmat că, din informaţiile actuale, este "greu de crezut" că infectarea a apărut în comerţ, ci, cel mai probabil, în procesul de producţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am fost informat că din cele 337 de probe prelevate la produse  lactate, la produse din carne şi la alte produse am avut ieri (luni - n.r.) rezultatul la testele pentru 194, din care au rezultat două elemente importante: s-a identificat E.Coli la brânză, un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci - e vorba de lapte nepasteurizat şi veterinarii au fost şi la fermele care au furnizat laptele - şi la un pui s-a prelevat eşantionul din frigiderul unei familii afectate şi era un pui provenit din gospodăria respectivă, la Bacău", a spus ministrul.

Acesta a precizat că au fost testaţi şi angajaţii respectivei firme, însă rezultatele au arătat că aceştia sunt sănătoşi.

Irimescu a spus că infectarea nu s-a produs, cel mai probabil, în comerţ, ci în procesul de producţie.

"Este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza infectarea. (...) Este greu să mă pronunţ, specialiştii spun că această contaminare ar fi trebuit să fie de la lapte. S-a verificat personalul din fabrica respectivă, este sănătos", a explicat acesta.
 
Ministrul Agriculturii a spus că "în mod cert" se vor face şi noi controale, acestea fiind solicitate de Ministerul Sănătăţii.
 
Un număr de 62 de copii, dintre care 49 cu vârste mai mici de doi ani, sunt internaţi, marţi, în spitalele din Argeş, cu scaune diareice, între timp autorităţile din judeţ anunţând că ancheta epidemiologică arată că doi dintre copiii care s-au îmbolnăvit au mâncat brânză produsă de fabrica de lactate Brădet, de unde provine şi brânza în care a fost descoperită bacteria E.Coli.
 
ANSVSA a anunţat, luni după-amiază, că bacteria E.coli a fost găsită de către inspectorii sanitar-veterinari în probe de carne de pui dintr-o gospodărie din Bacău şi în brânză de vaci fabricată de o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş.
 
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Adrian Gelu Lupu, spunea că lotul de brânză proaspătă în care s-a găsit bacteria E.coli a fost produs în data de 22 februarie, într-o fabrică din judeţul Argeş, iar lotul de brânză proaspătă din care au fost prelevate probele, în zilele de 25 şi 26 februarie, a fost descoperit de către echipele de control într-un magazin din municipiul Piteşti.

Cinci copii cu sindrom hemolitic uremic sunt internaţi în continuare la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, la Nefrologie, în starea cea mai gravă fiind un copil din Mioveni.

Şi şaisprezece copii cu vârste cuprinse între câteva luni şi cinci ani au fost internaţi, în ultimele şapte zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad cu boală diareică acută, evoluţia stării de sănătate a acestora fiind bună.

Totodată, în 22 februarie o fetiţă de un an din Bacău a fost internată la Spitalul de Copii din Iaşi, fiind suspectă de sindrom hemolitic-uremic. În urma analizelor, s-a stabilit că fetiţa are E.coli enterohemoragic.

La Spitalul "Marie Curie" au murit, în 4 februarie, o fetiţă de 11 luni, din Topoloveni, judeţul Argeş, în 15 februarie, o altă fetiţă de un an, iar în 16 februarie o a treia fetiţă, acestea având infecţie digestivă şi sindrom hemolitic uremic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.