Ministerul Turismului s-a autosesizat şi verifică o asociaţie care a organizat tabere internaţionale pentru copii, fără a avea licenţă de turism. Zeci de copii au fost blocaţi pe aeroporturile din Viena şi Milano, fără a avea bilete de avion pentru întoarcere, unii fiind în continuare la Tokyo. Ministerul precizează că şi anul trecut asociaţia a organizat astfel de tabere, fiind sancţionată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Turismului a anunţat, joi, că s-a autosesizat în cazul asocieţiei care a organizat tabere internaţionale pentru copii, fără a deţine licenţă pentru activitatea de turism.

Zeci de copii au fost duşi în tabere internaţionale, unii în Statele Unite ale Americii, alţii în Japonia, părinţii reclamând condiţiile de cazare, transport şi masă. În plus, la întoarcere, copiii nu aveau bilete de avion, unii fiind blocaţi ore în şir pe aeroporturile din Milano şi Viena. Unii dintre ei au reuşit să ajungă acasă, după ce părinţii le-au cumpărat bilete, alţii sunt în continuare la Tokio.

”Ministrul Turismului a dispus verificări de urgenţă, prin reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Ministerului, la sediile ONG-ului aflate în Bucureşti şi Târgu-Jiu. Asociaţia nu a depus, până în prezent, la Ministerul Turismului, actele necesare obţinerii unei licenţe de turism, pentru activitatea desfăşurată, conform legislaţiei în vigoare”, a transmis Ministerul Turismului.

Sursa citată a precizat că, în anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancţionat această asociaţie cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă de turism.

”Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol. Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţa judecătorească superioară. Precizăm faptul că Ministerul Turismului a păstrat în permanenţă legătura cu Departamentul Consular din Ministerul Afacerilor Externe, care a asigurat asistenţă consulară în toată această perioadă şi a monitorizat permanent situaţia, copiii aflându-se acum în afara oricărui pericol, urmând a fi aduşi în siguranţă în România”, a mai precizat Ministerul Turismului.

Dan Călinescu, tatăl unor copii care au participat la tabăra din Statele Unite, a declarat, pentru News.ro, revoltat, că grupul din care făceau parte copiii săi a fost scindat, la finalul vacanţei, iar o parte au ajuns în aeroport la Milano, iar alţii în aeroport la Viena. Nu li s-a asigurat cazare, astfel că micuţii au dormit în aerogară.

”S-a organizat o tabătă pentru copii, în SUA, de către un ONG, Tineri parteneri. Grupul a fost format din 73 de persoane şi un singur însoţitor. Au plecat spre SUA cu escală în Milano, apoi s-au trezit în Times Square singuri, nesupravegheaţi. Trecem peste transportul oribil pe care l-au avut acolo, trecem peste faptul că la plecare o fetiţă a fost uitată la hotel, trecem şi peste cazarea care a fost total improprie. Au fost cazati şi şapte copii în camera de cinci paturi. Problema este că la întoarcere copiii au fost abandonaţi în aeroporturi”, a declarat Călinescu.

Bărbatul spune că grupul de copii a fost scindat, 22 dintre aceştia au ajuns în aeroport la Viena, iar restul la Milano. Însoţitoarea grupului, mai spune Călinescu, le-ar fi transmis părinţilor că nu mai face faţă, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată.

”Tabăra a fost organizată de un ONG care aparţine unui domn care se numeşte Iulian Ghinoiu. Însoţitoarea copiilor era chiar soţia domnului Ghinoiu. Odată ajunşi în aeroporturi, la Viena şi Milano, li s-a transmis părinţilor copiilor că trebuie să le cumpere acestora bilete de avion pentru a ajunge acasă. Unii dintre părinţi au luat bilete de avion, alţii au ales autocarul”, a mai spus Călinescu.

Călinoiu a precizat că tabăra în SUA a costat o mie de euro pentru fiecare copil.

Reprezentanţii ONG-ului nu au putut fi contactaţi. Pe pagina de Facebook au anunţat că toate taberele vor fi anulate, ulterior, pagina fiind ştearsă.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.