Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru posibile fapte penale privind contracte încheiate de Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti cu mai multe firme, printre acesta fiind închirierea unor spaţii pentru un bufet, un atelier de reparaţii optică medical şi pentru înfiinţarea unei farmacii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Neregulile au fost constatate în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. 

În ceea ce priveşte închirierea unui spaţiu pentru un bufet, Corpul de Control nu a putut identifica aprobarea Consiliului de Administraţie a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, caietul de sarcini al licitaţiei sau aprobarea Ministerului Sănătăţii, conform HG 517/1991.

Corpul de Control a găsit două forme ale acestui contract, una bătută la maşina de scris, alta scrisă pe un calculator, acestea fiind diferite.

“Astfel, în forma scrisă la calculator lipseşte un articol, şi anume cel referitor la interzicerea subînchirierii spaţiului respectiv. Lipsa acestui articol în a doua formă a contractului a dus la subînchirierea ulterioară către o altă societate”, arată Ministerul Sănătăţii.

Corpul de Control a mai constatat că, în perioada 2007 - 2011, managerul spitalului a fost angajat al acestei societăţi, fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006.

În cazul contractului de închiriere a unui spaţiu pentru un atelier de reparaţii optică medicală, Corpul de Control a constat că lipsesc de la dosar aprobarea Ministerului Sănătăţii şi a Consiliului de Administraţie.

“Iniţial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercială în 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. În 2009, Spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a aceloraşi asociaţi”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

În ce priveşte închirierea unui spaţiu pentru înfiinţarea unei farmacii în 1993, Corpul de Control a constatat că nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale.

“Astfel, documentul prevede ca societatea să efectueze o serie de reparaţii în Spital, dar nu se poate demonstra respectarea acestor obligaţii. Spitalul nu a putut furniza documente, iar reparaţiile nu sunt trecute în evidenţa contabilă”, potrivit MS.

Având în vedere constatările controlului, raportul va fi trimis de Ministerul Sănătăţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru a se stabili dacă au fost comise fapte de natură penală. 

La începutul lunii iunie, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, a respins acuzaţiile legate de incompatibilitatea în care s-a aflat fiind şi angajată a firmei căreia i-a închiriat un spaţiu în spital, ea susţinând că spaţiile din unitatea medicală aparţin primăriei şi sunt concesionate pentru 49 de ani.

"Sunt mai multe spaţii închiriate în spital. Aceste spaţii au fost concesionate de primărie pentru 49 de ani. Este spaţiul primăriei. Este total legal ce am făcut. Este răzbunarea unui jurnalist.  Sunt  afirmaţii departe de adevăr", spunea atunci managerul Spitalului de Oftalmologie.

Monica Pop preciza că nu înţelege care a fost prejudiciul adus spitalului dacă două ore din timpul său liber a lucrat în privat.

"Când am fost în această situaţie legea permitea. Apoi, avem hotărâre definitivă care atestă că această situaţie ne este favorabilă nouă. Legea prin care directorilor de spitale şi şefilor de secţie le este interzis să lucreze într-un spaţiu privat a fost făcută pentru a lovi într-un manager de spital. Este o lege nedreaptă pentru că ştim că salariile din sistem sunt acelea care sunt. În timpul liber orice director sau şef de secţie poate lucra câteva ore în privat. Dar, după apariţia legii muţi şefi de secţie au plecat de la stat. Care este prejudiciul material  adus de un director dacă lucrează în timpul liber şi dă consultaţii în privat?", mai spunea managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitală.

Corpul de Control al MS a făcut verificările după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris, la începutul lunii iunie, că directorul Monica Pop a închiriat firmei Monona, care vinde mâncare, dar şi rame de ochelari, lentile şi cristaline pentru bolnavi, un spaţiu în spital şi a prelungit contractul de patru ori de atunci, iar, în schimb, firma a angajat-o, timp de patru ani. Monica Pop, cel mai longeviv director de spital din România, a beneficiat de sprijinul parlamentarului PSD Florian Popa, care s-a numit membru în CA al Spitalului de Oftalmologie şi şeful Comisiei de concurs, ea câştigând astfel concursul de manager şi în 2010 şi în 2014. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.