Ministerul Mediului anunţă, miercuri seară, că prognoza meteo arată condiţii total nefavorabile dispersiei particulelor poluante, de aceea este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor care provin din surse de ardere - trafic, încălzire rezidenţială. Situaţia se va remedia pe durata zilei de joi şi în noaptea de joi spre vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere prognoza specială actualizată primită în această seară de la Administratia Nationala de Meteorologie RA privin menţinerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice şi sud-estice, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, a unor condiţii total nefavorabile dispersiei (calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală şi inversiune termică ce conduce la circulaţie descendenţa a aerului şi reţinerea poluanţilor la nivelul solului), specialiştii din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi în cadrul (în special particule în suspensie) care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc)”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Mediului.  

Sursa citată precizează că, spre dimineaţă şi mai ales pe parcursul zilei de joi şi al nopţii de joi spre vineri, aceste condiţii defavorabile nu se vor mai întruni. 

”Circulaţia aerului la nivelul solului va fi mai rapidă, iar presiunea atmosferică va fi relativ scăzută şi, prin urmare, stratul de inversiune termică se va disipa”, a mai transmis Ministerul Mediului.  

Sursa citată a precizat că, urmare a circulaţiei rapide a aerului estimată a se produce începând din dimineaţa zilei de 17.02, Administraţia Naţională de meteorologie a emis mesaje de atenţionare meteorologică cod galbe pentru intervalul 17 februarie, ora 06:00 – 18 februarie, ora 20:00.  

”Având în vedere aceste avertizări, acordăm o atenţie deosebită evoluţiei fenomenului, prin supravegherea permanentă a evoluţiei concentraţiilor şi emiterea (dacă este cazul) a unor atenţionări în cazul în care concentraţiile măsurate devin foarte mari şi depăşesc valorile limita sau pragurile de alertă. Garda Naţională de Mediu - comisariatele Bucureşti şi Ilfov, va desfăşura, prin echipele de permanenţă, acţiuni de verificare şi control, atât inopinat, cât şi în cazul semnalării existenţei unor surse neautorizate de ardere”, a mai precizat sursa citată.  

Potrivit ministerului, în aceste condiţii speciale, ”orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calităţii aerului” şi recomandă oricărui cetăţean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.