Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţă semnarea recepţiei de terminare a lucrărilor pentru investiţia în platforma comunală pentru gunoiul de grajd din comuna Batoş, judeţul Mureş, capacitatea de stocare a platformei fiind de 2.505 metri cubi pe an, iar investiţia totală este de 2,01 milioane lei, inclusiv TVA, din care 95,5% a fost suportată de minister, iar restul este contribuţia locală a comunei Batoş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marţi, 8 iulie 2020, a fost semnată recepţia de terminare a lucrărilor pentru investiţia în platforma comunală pentru gunoiul de grajd din comuna Batoş, judeţul Mureş. Platforma urmează să fie exploatată de autoritatea locală, în beneficiul crescătorilor de animale din zonă, cu ajutorul utilajelor deja furnizate: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă”, a informat ministerul.

Capacitatea de stocare a platformei de la Batoş este de 2.505 metri cubi pe an şi a fost calculată, încă din faza de proiectare, ţinând cont de numărul de animale existente în comună. Astfel nevoile locale de depozitare şi compostare a gunoiului de grajd sunt acoperite, inclusiv în perioada de interdicţie a împrăştierii acestuia, aşa cum este prevăzută de Codul de Bune Practici Agricole (noiembrie – martie), precizează Ministerul Mediului.

”Comunităţile unde există gospodării sau mici ferme în care se cresc animale se confruntă cu lipsa capacităţilor de stocare a bălegarului. Pus la întâmplare, acesta poluează apa subterană şi pe cea de suprafaţă, prin scurgerile fracţiei lichide. În acest context, platformele comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd sunt soluţiile ideale pentru comunitatea crescătorilor de animale”, arată Ministerul Mediului.

Valoarea totală a platformei este de 2.015.956 lei, inclusiv TVA. Eforturile investiţionale au fost suportate în proporţie de aproximativ 95,5% de către MMAP, contribuţia locală a comunei Batoş fiind de aproximativ 4,5% şi constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiţia urmează să fie monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viaţă a acesteia.

 ”Problema depozitării în condiţii de siguranţă a gunoiului de grajd rămâne una din preocupările centrale ale proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi', implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Prin această finanţare, Ministerul oferă autorităţilor locale beneficiare, un sistem integrat de management al gunoiului de grajd produs în zonă, constând în platforma comunală şi setul de utilaje necesar operării acesteia. Modul de operare a investiţiei este lăsat la latitudinea beneficiarului, care cunoaşte cel mai bine specificul local, iar specialiştii noştri oferă consultanţă şi recomandări, pentru a maximiza eficienţa activităţii”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.

Comuna Batoş este a treia din judeţul Mureş care beneficiază de investiţiile Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, după Crăieşti şi Gorneşti, finalizate în perioada 2008-2017. Până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite, numai în judeţul Mureş, încă patru platforme, în localităţile Bichiş, Iernut, Miercurea Nirajului şi Tăureni.

 O hartă completă a platformelor comunale pentru gunoiul de grajd se găseşte la apanoastra.ro/platforme-de-gunoi-de-grajd, alături de alte informaţii pentru fermieri, cum ar fi calculatorul pentru dimensionarea unei platforme individuale pentru stocare gunoiului de grajd şi indicaţii pentru construcţia, cu costuri foarte mici, a unei platforme individuale cu folie impermeabilă, destinată depozitării temporare a bălegarului.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.