Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă joi că a lansat în consultare publică ghiduri ale solicitantului pentru patru apeluri de proiecte ce vor fi finanţate prin Programul Educaţie şi Ocupare şi prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, prin care 50.000 de tineri şi 56.000 de angajaţi vor fi sprijiniţi să se adapteze la nevoile reale de pe piaţa muncii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”2023 este un an intens în domeniul fondurilor europene, pentru că ne-am propus să lansăm 490 de apeluri de proiecte prin Politica de Coeziune şi alte 44 prin PNRR. Primele ghiduri ale solicitantului pentru perioada 2021 – 2027, pentru proiecte finanţate prin Programul Tranziţie Justă, au fost lansate în dezbatere publică în cursul săptămânii trecute, iar acum avem alte patru care pregătesc accesul la finanţare în domenii precum ocuparea, educaţia, dezvoltarea locală. Sunt intervenţii cu un profund impact social care creează oportunităţi pentru tineri să dobândească o educaţie şi o calificare în acord cu cerinţele angajatorilor, permit adulţilor să se adapteze, prin formare continuă, schimbărilor de pe piaţa muncii în contextul evoluţiilor tehnologice rapide şi al digitalizării. Stagiile de practică sunt importante pentru că oferă ocazia studenţilor şi elevilor să aplice cunoştinţele teoretice într-un mediu de lucru real. Ele ajută la dezvoltarea abilităţilor practice, precum comunicarea şi colaborarea într-un mediu de lucru, cât şi la îmbunătăţirea abilităţilor specifice necesare pentru industria sau domeniul de activitate. Prin intermediul stagiilor de practică, studenţii şi tinerii profesionişti pot face legături cu potenţiali angajatori, îşi pot construi un portofoliu de proiecte şi pot înţelege mai clar aşteptările şi cerinţele din industria lor de interes. Sunt bani pe care îi investim în oameni, în abilităţile sau în bunăstarea lor, şi care ne ajută să le oferim oportunităţi de dezvoltare aici, în ţară”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Marcel Boloş afirmă că 50.000 de tineri şi 56.000 de angajaţi vor fi sprijiniţi să se adapteze la nevoile reale de pe piaţa muncii”.

”Cele 3 apeluri în valoare totală de 283 de milioane de euro lansate prin Programul Educaţie şi Ocupare”, mai arată ministerul. Astfel, Apelul ”Adaptarea serviciilor educaţionale adresate elevilor şi personalului didactic din învăţământul profesional şi tehnic – Stagii de practică pentru elevi” dispune de un buget total de 102,37 milioane de euro pentru sprijinirea a 40.000 de elevi din învăţământul profesional, tehnic şi dual pentru a participa la programe de pregătire practică.

”Vor fi finanţate proiecte cu o valoarea minimă eligibilă a unui este de 201.000 euro atât pentru regiunile mai puţin dezvoltate cât şi pentru regiunea Bucureşti Ilfov, valoarea maximă eligibilă a unui proiect fiind de 500.000 euro. Beneficiari eligibili sunt unităţi şcolare din învăţământul profesional şi tehnic, precum şi inspectoratele şcolare, iar printre activităţile eligibile se numără derulare stagiilor de practică pentru elevi şi implementarea programelor de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale ale elevilor, inclusiv competenţe antreprenoriale verzi”, se arată în comunicat.

Prin apelul „Promovarea dezvoltării programelor de studii terţiare de înaltă calitate, flexibile şi corelate cu cerinţele pieţei muncii – Stagii studenţi“, cu un buget total de 68,96 milioane de euro vor fi sprijiniţi 9.453 studenţi pentru a participa la programe de pregătire practică. Obiectivul vizat prin finanţarea acestui tip de proiecte este creşterea ratei de participare a studenţilor la programele de învăţare la locul de muncă (ex. stagii de practică, internship-uri) prin intermediul parteneriatelor nou înfiinţate/dezvoltate care să faciliteze inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii universitare terţiare. Beneficiarii eligibili în cadrul acestui apel sunt instituţiile de învăţământ superior acreditate, angajatori publici sau privaţi, alte entităţi relevante, precizează ministerul. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 201.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.400.000 euro.

”Activităţile eligibile includ implementarea de programe de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, inclusiv pentru adaptarea competenţelor şi calificărilor legate de mediu, climă, energie, economia circulară şi bioeconomie si pentru dobândirea competenţelor cerute de sectoarele legate de tranziţia climatică; sprijinirea unor parteneriate sustenabile cu potenţiali angajatori, care să faciliteze inserţia socio-profesională a viitorilor absolvenţi, prin stagii de practică de specialitate, programe de internship etc.; (inclusiv prin finanţarea mobilităţilor), sprijinirea studenţilor în vederea integrării pe piaţa muncii, inclusiv prin formarea de competenţe socio-emoţionale; susţinerea angajabilităţii absolvenţilor de învăţământ terţiar prin realizarea de analize în vederea identificării unor nevoi orizontale de dezvoltare a ofertei educaţionale”, precizează ministerul Investiţiilor.

Apelul de proiecte „Ţine pasul”, cu un buget total de 111,83 milioane de euro vizează actualizarea competenţelor specifice ale angajaţilor ca urmare a evoluţiilor tehnologice rapide si a apariţiei de noi competenţe prin acţiuni relevante pentru ocupare şi care să faciliteze accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 201.000 euro, iar cea maximă este de 1.000.000 euro. ”Vor fi sprijiniţi 56.000 de angajaţi cu vârsta între 18 şi 65 de ani pentru a participa la programele de formare profesională, beneficiarii eligibili fiind furnizori de formare profesională autorizaţi, furnizori de servicii de informare şi consiliere autorizaţi.

Activităţile eligibile în cadrul proiectelor sunt organizarea şi derularea de campanii de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor privind importanţa formării profesionale continue; consilierea profesională a angajaţilor pentru încurajarea participării la aceste programe; formarea profesională a managerilor din întreprinderi în vederea actualizării competenţelor de management în corelare cu evoluţia tehnologiei si actualizarea strategiei de management de personal; formarea profesională a angajaţilor în vederea actualizării competenţelor specifice ca urmare a evoluţiilor tehnologice şi a apariţiei de noi competenţe (recalificare, recalificare evolutivă)”, precizează comunicatul.

Apelul ”Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală în oraşe/municipii cu o populaţie de peste 20.000 locuitori” cu un buget de 2,88 milioane euro finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială furnizarea de sprijin pentru Grupurile de acţiune locală (GAL) din municipii şi oraşe cu peste 20.000 locuitori în vederea elaborării Strategiilor de dezvoltare locală. Valoarea maximă a unui proiect este de 226.029 lei (sumă forfetară), în urma apelului urmând a fi susţinute 44 astfel de strategii de dezvoltare locală.

Perioada de consultare publică pentru toate cele patru ghiduri ale solicitantului se va încheia în data de 24 mai 2023, perioada estimată pentru lansarea apelurilor fiind prima parte a lunii iunie 2023. ”Pentru anul 2023 este estimată lansarea unui număr total de 534 apeluri de proiecte finanţate din fonduri europene, prin PNRR şi Politica de Coeziune”, mai menţionează Ministerul Investiţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.