Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse prelungeşte cu încă două luni, până la 10 aprilie, termenul până la care pot fi depuse proiectele pentru reţeaua centrelor de zi pentru copii finanţate cu bani din PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Apelul de proiecte a fost lansat în luna noiembrie 2022, iar perioada de depunere s-a suprapus cu perioada sărbătorilor de iarnă şi a concediilor. În ultimele zile, la MFTES au ajuns mai multe solicitări pentru prelungirea termenului de depunere a proiectelor, motivaţia principală fiind timpul scurt pentru realizarea documentaţiilor, arată comunicatul de presă al Ministerului Familiei.
 
„Dăm posibilitatea tuturor primăriilor sau primăriilor în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul social să depună proiecte. Banii pot fi folosiţi pentru construcţii noi, dar şi pentru renovarea sau modernizarea unor clădiri sau centre existente. Ideal este să avem centre acolo unde nu există, dar se pot obţine fonduri şi pentru extinderea sau dotarea unor spaţii pe care le folosesc deja. Este foarte important de precizat că primăriile care depun proiecte sau primăriile în parteneriat cu ONG-uri trebuie să fie acreditate ca furnizori de servicii sociale. Este un criteriu obligatoriu şi peste care nu poate trece nimeni. Până la urmă, vorbim de centre unde copiii trebuie să primească servicii sigure”, a afirmat Gabriela Firea, conform sursei citate.
 
MFTES consideră esenţială apariţia acestor centre de zi. Acum, doar 3 din 10 oraşe au centre şi specialişti pentru a preveni această separare, mai indică sursa menţionată.
 
În mediul rural, situaţia este gravă: mai puţin de 1 din 10 localităţi au resursele esenţiale. În 570 de localităţi, 12 oraşe şi 558 de comune, nu există centre şi specialişti, mai spune Ministerul Familiei.
 
Prin acest proiecte, ne propunem finanţarea a 150 de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie. Cel puţin 10 la sută dintre acestea vor fi în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă. Aceste centre sunt gândite să sprijine familia, pe timpul zilei în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copilului. Astfel, în centrele de zi, copiii îşi vor face temele, vor avea activităţi de recreere, socializare, educaţie informală, vor primi o masa caldă şi vor avea parte, atât ei, cât şi părinţii, de sprijin consiliere psihologică. 
 
- Cererile de finanţare vor fi depuse exclusive electronic în platforma PNRR - Link AICI.
 
- Ghidul specific, ce conţine toate condiţiile de accesare a fodurilor europene acordate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru această investiţie şi anexele care conţin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt dispobinile la AICI.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.