Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, sâmbătă, un punct de vedere în legătură cu „ingerinţele politice în şcoli”, reamintind că prin lege politica este interzisă în şcoală şi precizând că în şcoală politica se opreşte la poarta şcolii, dar încurajând „exprimarea acesteia democratic în societate” şi punctând că în şcoală, „fără a se face politică”, se studiază politica, „inclusiv prin educaţie civică şi educaţie pentru cetăţenie democratică şi europeană”. „Fiecare are dreptul să se exprime politic în spaţiul public, aşa cum crede de cuviinţă”, precizează MEC într-un comunicat de presă. În urmă cu o zi, o profesoară de la un liceu bucureştean a scris pe Facebook că a fost „trasă de urechi” de directorul adjunct pentru că a permis unei eleve de-ale sale să facă propagandă politică îndemând lumea la vot. Potrivit cadrului didactic, eleva de clasa a XII-a a vorbit într-un mesaj despre importanta votului şi despre implicarea civică a celor de 18 ani. „Domnule ministru, eu am înţeles mesajul dumneavoastră. Sau cel puţin cred că l-am înţeles. Dacă greşesc, vă rog să îmi spuneţi dumneavoastră sau cineva din jurul dumneavoastră”, mai afirmă profesoara pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziţia de preşedinte al României, trebuie să reamintim faptul că, prin lege, politica este interzisă în şcoală! Dar în şcoală, fără a se face politică, se studiază politica prin unităţi de învăţare legate de ştiinţele politice, inclusiv prin educaţie civică şi educaţie pentru cetăţenie democratică şi europeană şi nimeni nu are voie să interfereze cu acest proces educaţional”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educţiei şi Cercetării.

Sursa citată menţionează că fiecare „are dreptul să se exprime politic în spaţiul public, aşa cum crede de cuviinţă”, „competenţele dobândite în şcoală ajutându-ne să o facem cât mai democratic şi eficient”.

„Aşadar, în şcoală, politica se opreşte la poarta şcolii, dar încurajăm exprimarea acesteia democratic în societate!”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Educaţiei.

În urmă cu o zi, o profesoară de la colegiul bucureştean Gheorghe Şincai a scris pe Facebook că a fost „trasă de urechi” de directorul adjunct pentru că a permis unei eleve de-ale sale să facă „propagandă politică” îndemând lumea la vot.

Potrivit cadrului didactic, eleva de clasa a XII-a a vorbit într-un mesaj despre importanta votului şi despre cum vede implicarea civică a celor de 18 ani.
„Prieteni, tocmai am primit mesaj de la directorul adjunct, să mă tragă de urechi, că cică eleva mea face propagandă, repet, propagandă politică, că îndeamnă lumea la vot şi spune că e elevă la Şincai. Ieri, Gabi Bartic mi-a scris şi m-a întrebat dacă am vreun elev care a fost la vot şi care vrea să vorbească despre importanta votului şi cum vede implicarea civică a celor de 18 ani, că tot zicem noi că nu ies la vot tinerii. Şi am întrebat-o pe Melisa, ştiind că e implicata civic, daca vrea. A zis da. Acum aflu că e rău să faci asta, ca profesor. Că cică e propagandă să îndemni lumea să iasă la vot, să explici de ce e important să te informezi înainte să votezi şi de ce e bine să mergi la vot. De-aia am ajuns aici, vă spun cu tristeţe. Pentru că nu vorbim cu copiii. Ne e frică şi de umbra noastră”, afirmă profesoara pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că în scoală trebuie să se vorbească despre „importanta votului şi despre pericolul dictaturii” şi că „propaganda înseamnă cu totul şi cu totul altceva”.

„Domnule ministru, eu am înţeles mesajul dumneavoastră. Sau cel puţin cred că l-am înţeles. Dacă greşesc, vă rog să îmi spuneţi dumneavoastră sau cineva din jurul dumneavoastră. Am încredere că veţi judeca corect şi că, daca aţi citi articolul elevei mele, aţi fi mândru de ea, exact aşa cum sunt şi eu. Aşa cum ar trebui să fie orice scoală şi orice director. Nu e prima oară când păţesc asta, domnule ministru. Colegei mele i s-a reproşat că a vorbit cu copiii despre cum a apărut fascismul. Acelaşi director adjunct. Ştiu că sunteţi foarte ocupat. Dar poate, cine ştie, decideţi să mergeţi la firul ierbii, în scoli. Eu vă aştept la Şincai. Am multe, foarte mult să vă povestesc”, mai scrie profesoara pe Facebook.

Eleva de clasa a XII-a de la Şincai explică, în mesajul său, importanţa votului, de care „depinde viitorul” tinerilor.

„Nu cred că mai e vremea să fim indiferenţi”, scrie eleva.

Tânăra măturiseşte că se informează din mai multe surse pentru a-şi putea face „o părere proprie” despre ce se întâmplă în jur, aşa încât să poată vota în deplină cunoştinţă de cauză, alegând „în funcţie de fapte şi de idei, nu de popularitate sau trenduri”.

„Cred cu tărie în forţa votului. E un drept câştigat prin sacrificii uriaşe, iar noi avem datoria morală să-l folosim”, spune eleva, care a votat prima oară în 2024, la alegerile europarlamentare”, afirmă eleva.

Ea consideră că una dintre „cele mai eficiente metode” de a convinge tinerii să meargă la vot este „să li se vorbească despre tecut”.

„ O ţară care îşi uită istoria e condamnată să o repete. Tinerii trebuie să afle cum a apărut fascismul, ce înseamnă dictatura şi cât de uşor se pot pierde libertăţile. Trebuie să se sperie de realitate, ca să înţeleagă ce riscăm. Şi cred că rolul profesorilor este esenţial – şcoala trebuie să ne înveţe şi civism, nu doar formule şi teorii”, afirmă eleva.

Ea crede că unii tineri nu votează fiindcă „nu li s-a explicat clar ce înseamnă să ai acest drept”: „Poate cred că nu contează, că vor pleca din ţară şi nu-i mai interesează. Dar uită că în România rămân părinţii, fraţii, bunicii lor. Votul tău îi afectează şi pe ei. Eu cred că în şcoală trebuie să se vorbească deschis despre asta, cu exemple concrete, cu discuţii sincere, nu doar teorie”.

Tânăra mai spune că vrea să votez pentru că „e dreptul” său, pentru că are libertatea să-şi decidă viitorul.

„Votul meu susţine educaţia, libertatea de a călători, de a lucra unde vreau, de a trăi într-o societate unde pot să fiu eu. Sunt conştientă că mulţi oameni şi-au dat viaţa pentru ca eu să am azi acest drept. Nu vreau să-l risipesc. Cred că pot fi parte din schimbare. Votul meu contează. Şi poate face diferenţa”, mai spune eleva în mesajul său.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.