Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că Guvernul a aprobat creşterea alocării bugetare cu peste 250 de milioane de lei, pentru dezvoltarea învăţământului dual, urmând să existe 29 de campusuri pentru învăţământ dual în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Guvernul României a aprobat, prin Memorandum, creşterea alocării bugetare cu peste 250 de milioane de euro pentru apelul de proiecte aferent Reformei 4, Investiţiei 6, din componenta de educaţie pe PNRR, privind dezvoltarea consorţiilor regionale şi a campusurilor profesionale integrate.
Astfel, vom avea 29 de campusuri de învăţământ dual în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României!
Prin dezvoltarea acestor campusuri de învăţământ dual vom contribui nu doar la dezvoltarea învăţământului dual, atât de necesar în ţara noastră, ci vom contribui cu toţii la creşterea unor noi generaţii de absolvenţi care vor participa la diversificarea economiei, dată fiind varietatea ridicată de specializări la nivelul proiectelor eligibile pentru finanţare, respectiv: mecanică, electronică, telecomunicaţii, industrie alimentară, industrie hotelieră, tehnică medicală, informatică sau industria de apărare etc”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Ei au precizat că dezvoltarea învăţământului dual “reprezintă o măsură ce va conduce la recredibilizarea majoră a rutei educaţionale profesionale, reconectând într-un mod accelerat mediul privat la cel universitar”.
Ministerul Educaţiei a menţionat că în cadrul parteneriatelor privind dezvoltarea campusurilor de învăţământ dual fac parte: unităţi de învăţământ preuniversitar, unităţi administrativ-teritoriale
instituţii de învăţământ superior,  operatori economici care asigură pregătirea practică a elevilor şi studenţilor.
“Pentru prima dată, în România, se vor implementa inclusiv programe la nivel superior (licenţă, master, doctorat profesional), respectiv ISCED 6-8.
Totodată, prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, este prevăzută generalizarea învăţământului profesional-dual preuniversitar începând cu anul şcolar 2029 – 2030”, a precizat sursa citată. 
De asemenea, alte măsuri conexe pentru dezvoltarea învăţământului dual în România sunt: dotarea unităţilor de învăţământ tehnologice cu laboratoare de practică moderne, creşterea cuantumului burselor oferite elevilor ce urmează acest tip de învăţământ, reforma planurilor-cadru şi a programelor şcolare, astfel încât ele să fie în strânsă legătură cu nevoile actuale ale pieţei muncii etc.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.