Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziţia autorităţilor publice locale şi judeţene prin împrumuturi de la Trezoreria Statului, pentru asigurarea prefinanţării şi a contribuţiei proprii la investiţii, a fost accesată în totalitate. Anunţul a fst făut, marţi, de către MInisterul Dezvoltării, iar ministrul Cseke Attila a precizat că, astfel, s-a asigurat o absorbţie mai mare a fondurilor europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziţia autorităţilor publice locale şi judeţene, de către Guvern, pentru asigurarea prefinanţării şi a contribuţiei proprii la investiţii, a fost accesată în totalitate”, a transmis, marţi, MInisterul Dezvoltării.  

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în iulie, suma necesară din care autorităţile locale şi judeţene puteau cere împrumut, de la Trezoreria Statului, cu o dobândă preferenţială, pentru a asigura continuitatea investiţiilor şi a spori absorbţia fondurilor europene. 

Potrivit oficialilor ministerului, 121 de comune, 34 de oraşe, 8 municipii şi 7 judeţe au accesat aceste fonduri, cu o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă faţă de valorile de pe piaţa bancară, a spus ministrul dezvoltării.  

Peste jumătate din suma totală a fost împrumutată pentru a asigura contribuţia proprie şi prefinanţarea investiţiilor din bani europeni. 

 ”Din această sumă am garantat o absorbţie mai mare a fondurilor europene şi ne-am asigurat că aceste investiţii, începute deja şi importante pentru dezvoltarea localităţilor din România, nu vor fi sistate”, a declarat Cseke Attila. 

Acesta a precizat că asigurarea contribuţiei proprii, în valoare de 2%, poate însemna o povară uriaşă, mai ales pentru localităţile mici cu bugete modeste.  

Măsura s-a dovedit a fi necesară, fondurile fiind accesate integral în mai puţin de 6 luni”, a spus Cseke Attila. 

Alte 44 milioane de lei au asigurat continuitatea investiţiilor finanţate de către stat, iar 244 milioane de lei au fost împrumutate pentru a asigura finanţarea investiţiilor locale, a conchis ministrul. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.