Mii de oameni asistă, marţi, la festivităţile de Ziua Marinei organizate la Constanţa, unde are loc şi un exerciţiu demonstrativ al Forţelor Navale, la care participă 3.000 de militari, precum şi două avioane Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de căutare şi cercetare submarin al SUA. La ceremonii asistă şi preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale. Şeful statului a afirmat, în debutul festivităţilor, că România are nevoie de dotări moderne în Apărate, deoarece un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu îşi poate garanta securitatea. El a adresat şi un mesaj militarilor, cărora le-a spus că eforturile şi sacrificiile lor sunt recunoscute de români, iar ei sunt preţuiţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis, la Ziua Marinei: Un stat nu poate fi puternic dacă nu se poate apăra. Avem nevoie de dotări profesioniste

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Constanţa, în debutul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, că România are nevoie de dotări moderne în Apărate, deoarece un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu îşi poate garanta securitatea. El a adresat şi un mesaj militarilor, cărora le-a spus că eforturile şi sacrificiile lor sunt recunoscute de români, iar ei sunt preţuiţi.

Iohannis a afirmat că ceremonia se desfăşoară într-o zonă cu o importanţă strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural şi social, cum este zona Mării Negre, iar datoria autorităţilor este de a transforma întregul potenţial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România.

"În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe şi mai volatile, precum şi cu un grad sporit de impredictibilitate şi incertitudine. (...) România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene", a spus Iohannis.

El a vorbit şi despre alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar şi despre viitoarele achiziţii ale MApN, care vor creşte profilul României şi îi vor asigura securitatea.

"Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale, şi aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea. (...) România este un stat credibil şi predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective împreună cu aliaţii săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generaţie", a spus şeful statului.

Preşedintele a transmis un mesaj şi marinarilor, despre care a spus că au una dintre cele mai dificile meserii, care îi poartă departe de ţară, familie şi prieteni.

La ceremoniile care au loc în faţa Comandamentului Flotei din Constanţa asistă peste 6.000 de oameni.

Festivităţile de Ziua Marinei, la care participă mii de oameni, au început la Constanţa. La ceremonii asistă şi Iohannis

Festivităţile prilejuite de Ziua Marinei, la care participă mii de oameni, au început la Constanţa, unde va avea loc şi un exerciţiu demonstrativ al Forţelor Navale, la care vor participa 3.000 de militari, precum şi două avioane Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de căutare şi cercetare submarin al SUA. La ceremonii asistă şi preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa sunt deja peste 4.000 de oameni, iar organizatorii estimează că peste 10.000 de persoane vor asista la manifestările prilejuite de Ziua Marinei.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la ora 9.55, fiind aşteptat de ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, de şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, şi de şeful Statului Major al Forţelor Navale, Alexandru Mîrşu.

Festivităţile au început în faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, cu intonarea Imnului Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor militarii au arborat pavilionul şi Marele Pavoaz. Momentul este urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, care se aud din Portul Tomis. Vor urma apoi alocuţiuni ale oficialilor prezenţi, după care de la ora 10.20, va fi oficiat serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Un sfert de oră mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis va avea loc un spectacol de efecte pirotehnice.

Exerciţiul demonstrativ al Forţelor Navale va începe la ora 10.50 şi va fi deschis de elicopterul Puma Naval şi de cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi UE.

Momentul de început al spectacolului va cuprinde parada remorcherelor multifuncţionale "Voinicul", "Vânjosul" şi "Vârtosul", urmată de salturile scafandrilor de la Forţe Speciale din două elicoptere Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide. Vor urma apoi şase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave şi vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată la manifestările de Ziua Marinei, se vor număra şi două avioane Typhoon.

De la ora 11.20, se va derula exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic, rolurile principale fiind deţinute de un avion de cercetare P8 Posseidon al SUA şi un elicopter Puma Naval, iar cel din urmă va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.

După zece minute, este programat un exerciţiu de respingere a desantului maritim, care va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză şi vor executa atacul, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviaţiei inamice şi asaltul.

La ora 11.40, navele Gărzii de Coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare, iar începând cu ora 11.50  Fregata ”Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia şi va apunta la pupa fregatei, după care binomul fregată-elicopter va defila prin faţa tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.

După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, va avea loc trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile, iar un sfert de oră mai târziu în Portul Tomis încep jocurile marinăreşti.

Evenimentele prilejuite de Ziua Marinei vor continua seara, de la ora 20.00, Muzica Militară a Forţelor Navale urmând să susţină un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.

Seara se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa.

Pe mai multe străzi aflate în zona peninsulară a Constanţei a fost închis sau restricţionat accesul autovehiculelor, autorităţile locale recomandând celor care vor să participe la aceste evenimente să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun.

Peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Constanţa în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Serviciului Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală vor asigura ordinea în zona Faleză Cazino-Portul Tomis.

Marţi, creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, care este cunoscută şi ca ocrotitoarea marinarilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.