Ministrul Apărării Naţionale Mihai Fifor a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că are în vedere scoaterea la concurs a 200 de posturi pe diverse specialităţi la Institutul Naţional de Cercetare ”Cantacuzino”, subliniind că producţia de vaccin antigripal va începe în doi ani şi vor fi relansate BCG-ul şi alte branduri cunoscute ale Institutului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem o schemă de personal pe care noi am aprobat-o în jurul numărului de 1.075 de funcţii dacă nu mă înşel şi anul acesta vom porni cu un Memorandum pe care o să îl ducem în Guvern cu 200 de funcţii pe care dorim să le scoatem la concurs pentru a putea să facem angajări la Institutul ”Cantacuzino”. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialităţi şi pe nevoile pe care le are institutul în momentul de faţă. Nu mă refer doar la personal care să lucreze în linia de producţia a institutului dar mă refer cu precădere la specialişti”, a precizat Mihai Fifor.

Prin decizia Guvernului, Institutul a intrat în subordinea MApN. ”Nu vreau ca acest lucru să fie văzut ca un soi de miracol care va readuce dintr-o dată la viaţă tot ce însemna cândva Institutul ”Cantacuzino”. Armata nu face miracole dar, credem noi, în parteneriat cu colegii de la Institutul Cantacuzino, cu o gestiune mult mai judicioasă a ceea ce înseamnă resursele Institutului, şi cu o recuplare a Institutului Cantacuzino la reţeaua institutelor specializate din această lume, plus cu rigoare militară vom putea să avem în foarte scurt timp o instituţie readusă la nivelul la care trebuia să fie”, a explicat Mihai Fifor.

Conducerea MApN are în vedere continuarea activităţii în instituţie. Ministrul crede că cea mai mare problemă a acestei instituţii este lipsa specialiştilor.

”Cred că că cea mai mare problemă pe care o are această instituţie în momentul de faţă, problema care a dus la un moment dat la încetarea producţie de vaccin, este faptul că foarte mulţi dintre specialiştii Institutului ”Cantacuzino” au ales să plece din această instituţie, iar lucrul acesta este cel mai sensibil lucru cu care ne confruntăm”, a spus Mihai Fifor.

Este nevoie de finanţare serioasă pentru ca laboratoarele Institutului să devină de top, potrivit ministrului Apărării. ”Pentru asta este nevoie de infuzie de personal, este nevoie de finanţare serioasă şi este nevoie de investiţii în infrastructură. Toate aceste lucruri le vom face începând cu primăvara acestuia an”.

Ministrul Mihai Fifor a mai precizat că va realiza un parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”. ”În parteneriat cu UMF cu orice altă instituţie de învăţământ medical din ţară dorim să continuăm această colaborare, dorim să continuăm să formăm aici viitorii specialişti în domeniu prin activitatea pe care cadrele didactice ale UMF o desfăşoară în cadrul acestui institut. Urmează să gândim împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii modul în care vom organiza locurile la rezidenţiat începând cu această toamnă astfel încât să acoperim şi nevoile Institutului ”Cantacuzino”.

”Institutul Cantacuzino va fi instituţie de top a României”, potrivit ministrului. ”Vom începe să lucrăm pe producţie experimentală. Dorim ca aici pe linie să putem să formăm viitorii specialişti pentru producţia pe care o lansăm într-o facilitate nouă. V-am spus şi la ultima întâlnire şi o să spun şi astăzi: suntem în faza în care identificăm un teren din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale acolo unde să facem o hală de producţie nouă pentru ce înseamnă linie de producţie de vaccin”.

Mihai Fifor spune că va relansa producţia de vaccin antigripal, BCG-ul şi să revină la branduri cunoscute al Institutului ”Cantacuzino”. ”Cea mai optimistă variantă pentru repunerea pe piaţă a vaccinului antigripal este la un an jumătate-doi ani”. 

El a declarat că va fi construită o nouă hală industrială pentru producţia de vaccin.

”De îndată ce avem identificată suprafaţa de teren putem porni proiectul unei hale industriale de producţie de vaccin. MApN are toate resursele necesare pentru a putea să facă o astfel de investiţie şi garantăm că vom face o asemenea investiţie.
Nimeni nu părăseşte Institutul ”Cantacuzino”. Dimpotrivă facem angajări, analizăm încă modul în care facem trecerea către partea militară”, a afirmat Fifor, care se gândeşte ca angajarăile specialiştilor să fie făcute în sistemul militar astfel încât aceştia să aibă dublă calitate”.

În ceea ce priveşte produsele pe care Institutul le producea, ministrul Apărării a spus că va reanaliza portofoliul. ”Nu ne ascundem, ştim cu toţii producţia a încetat pentru că la un moment dat nu a mai existat avizul din partea ANMDM. Nu am să comentez de ce, cum, în ce împrejurări acest aviz nu s-a mai dat. Însă ştiu un singur lucru: România poate şi trebuie să fie un producător de vaccin şi lucrul acesta îl poate face Institutul Cantacuzino”.

În clădirea din Splaiul Independenţei vor rămâne laboratoarele naţionale de referinţă. ”În spaţiile de aici rămâne partea de cercetare, rămâne partea de învăţământ, lucruri care se petrec şi în momentul de faţă. De aici vom extrage partea de producţie. Nu cred că este firesc ca în centrul Bucureştiului să avem o facilitate de producţie de vaccin”, a mai spus şeful MNpN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.