Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, că România trebuie promovată prin contribuţia tinerilor şi performanţele lor, adăugând că sunt necesare "noi surse de energie” şi "colegi care să ducă ştafeta mai departe”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Promovarea imaginii României trebuie să se sprijine mult mai mult pe contribuţia adusă de tineri şi pe performanţele acestora, atât în domenii tradiţionale precum educaţia, cercetarea, inovaţia, cultura, ştiinţa, dar şi în acele componente de actualitate sau emergente ale diplomaţiei secolului al XXI-lea… Avem nevoie de noi surse de energie, de apetenţă pentru formarea de expertize de nişă, de noi colegi care să ducă ştafeta mai departe”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe le-a urat studenţilor succes în noul an universitar şi a subliniat dezvoltarea şi bunăstarea României actuale.

“Ne bucurăm, în România de azi, de o dezvoltare, securitate şi bunăstare fără precedent în istoria noastră…Suntem datori să consacrăm o Românie viitoare care se proiectează corect, cu valorile sale specifice, între cele mai dinamice şi mai importante, pro-europene şi creative state în cadrul Uniunii Europene şi în regiunea noastră. La începutul unui nou an universitar, vă urez să aveţi visuri şi aspiraţii înalte, să vă formaţi pentru oportunităţile şi aspiraţiile generaţiei dumneavoastră, să respectaţi valorile distinsei instituţii de învăţământ superior pe care aţi ales să o urmaţi, fiecare în domeniul specific”, a spus ministrul.

Meleşcanu a lăudat, de asemenea, Universitatea Babeş-Bolyai şi "tradiţia multiculturalismului” pe care o are.

"O instituţie de învăţământ superior reprezintă cadrul ideal în care dumneavoastră, profesori şi studenţi, puteţi cultiva împreună dorinţa de cunoaştere, dragostea de inovare, dar şi spiritul bunei înţelegeri şi al deschiderii... Rolul fondator al instituţiei universităţii, ca pilon fundamental al civilizaţiei europene medievale, acela de comunitate a magiştrilor şi discipolilor, se împleteşte cu unul dintre obiectivele majore ale proiectului european de astăzi: promovarea dialogul intercultural şi perpetuarea identităţii bogate a comunităţilor, în spiritul respectului reciproc”, a adăugat ministrul de Externe.

Teodor Meleşcanu a mai spus că „rolul formator al profesorului dublează rolul specialistului”, pentru că tinerii vor deveni cetăţeni într-o societate aflată într-o schimbare alertă.

"Sistemul universitar cunoaşte o perioadă de profunde transformări la nivelul obiectivelor şi structurilor, dar şi de revizuiri curriculare. Rolul formator al profesorului dublează astăzi, mai mult ca oricând, rolul specialistului, pentru că tinerii de astăzi vor deveni cetăţenii şi decidenţii unei societăţi care cunoaşte un ritm al schimbărilor mai alert şi mai imprevizibil ca niciodată. Iar  noi, diplomaţii, ne confruntăm zi de zi cu această realitate a scenei internaţionale, a spus ministrul de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.