Timpul petrecut în faţa ecranului telefonului, tabletei sau laptopului afectează vederea, existând estimări conform cărora în anul 2050 jumătate din populaţia lumii va avea miopie, afirmă medicul Lorena Cioracsim, specialist oftalmolog. Ea numeşte miopia ”pandemia de după pandemie”.
”Din punctul meu de vedere, miopia este pandemia de după pandemie şi spun asta pentru că se preconizează că în 2050 jumătate din populaţia lumii o să aibă miopie, adică nu doar purtători de ochelari, ci jumătate o să aibă miopie. Şi asta are legătură cu efortul vizual de aproape, pe care îl facem tot mai des, mai ales în faţa ecranelor digitale şi au crescut tot mai mult cazurile de miopie, iar cele preexistente s-au accentuat, s-au agravat”, a afirmat medicul Lorena Cioracsim, joi seară, la Medika Tv.
Ea a explicat că, în contextul utilizării excesive a tehnologiei, miopia apare la vârste tot mai mici, chiar la preşcolari.
”Până la un moment dat, era vorba despre miopia şcolarului, pentru că apărea în special la vârsta respectivă, crescând efortul vizual de aproape, însă la momentul ăsta apare şi la copii mult mai mici, apare şi la adolescenţi, la tineri sau chiar la adulţi tineri. Este legat de folosirea excesivă a ecranelor digitale şi paradoxal, deşi miopia este la bază un defect de vedere, care înseamnă vedere înceţoşată la distanţă şi păstrarea vederii bune de aproape. Ea apare datorită folosirii în exces a vederii de aproape. Tocmai este greu, poate, pentru părinţi să înţeleagă lucrul ăsta”, a adăugat medicul.

Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.