Medicii demisionari de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului "Floreasca" din Capitală au fost invitaţi la Ministerul Sănătăţii, miercuri seară, pentru a discuta cu ministrul Vlad Voiculescu despre motivele demisiilor, au declarat surse medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Vlad Voiculescu i-a invitat la negocieri pe medicii de la Spitalul Floreasca care deja şi-au dat demisia.

Încă nu a fost stabilită ora la care va avea loc întâlnirea cu medicii deoarece nu s-a încheiat şedinţa de Guvern.

La UPU-SMURD Floreasca lucrează 33 de medici, dintre care două doctoriţe au contractele suspendate, fiind în concedii de creştere a copilului, iar alţi doi medici sunt angajaţi cu jumătate de normă.

Doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi şeful UPU a Spitalului Floreasca, a declarat, miercuri după-amiază, pentru News.ro, că a semnat, în calitatea sa de şef de secţie, 17 demisii ale medicilor, dar că este posibil să mai fie şi altele, mai mulţi colegi anunţându-l telefonic că vor demisiona în zilele următoare. El a spus că ia în calcul să demisioneze şi el dacă numărul medicilor care vor rămâne va fi insuficient pentru ca activitatea să poată fi asigurată.

Mai mulţi medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe s-au adunat, miercuri, în curtea spitalului, reclamând că nu mai pot lucra în condiţiile de acum şi că nu găsesc înţelegere la managerul unităţii medicale, Sorin Păun, care refuză să aprobe noi posturi sau să semneze pentru achiziţia de medicamente. Ei spuneau că, în aceste condiţii, 15 dintre ei au demisionat, iar alţi 15 ar urma să îşi dea demisia în zilele următoare.

"Domnul manager, când are o problemă cu noi, recurge la tot felul de măsuri de intimidare, suntem chemaţi în biroul dumnealui să dăm tot felul de note explicative. Practic, ni se pune pumnul în gură pentru orice lucru minor. Noi am ajuns la concluzia că nu ne putem desfăşura activitatea şi am decis să ne înaintăm demisia, să ne găsim de muncă în altă parte (...) Suntem în preaviz 14 zile, după care vom vedea ce vom face. Nu găsim niciun fel de înţelegere la managerul spitalului, cu care nu se poate discuta. Nimeni nu vrea să ne asculte ", a afirmat unul dintre medicii demisionari.

El a spus că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă cadrele medicale este lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare.

"Până acum ne-am descurcat, dar greu. Mai aveam stocuri în depozitul UPU, dar aceste stocuri sunt pe terminate. În septembrie nu vor mai fi, iar domnul manager a refuzat să semneze achiziţionarea altor medicamente. Practic, nu vor mai fi medicamente absolut deloc”, a afirmat medicul. 

Un alt doctor a spus că el şi colegii săi au fost nevoiţi, de multe ori, să cumpere din banii lor medicamente pentru a avea cu ce îşi trata pacienţii: "Au fost situaţii în care am cumpărat noi medicamente. Vorbim despre medicamente banale, care pot fi cumoărate de la farmacie, pentru că unele medicamente nu se găsesc în farmacii".

Un alt cadru medical care a demisionat miercuri a spus că la această situaţie s-a ajuns deşi s-a încercat discutarea problemelor inclusiv la nivelul Ministerului Sănătăţii, de unde li s-a transmis că problemele se vor rezolva, însă în presă mesajul a fost că problema nu este atât de mare.

Un alt medic demisionar a vorbit despre faptul că a fost pus în situaţia de a nu avea medicamentele necesare chiar în ultima gardă.

"Şi eu m-am întrebat cum mă voi descurca şi cum voi dormi după gardă, gândindu-mă că a trebuit să fac o alegere. E o decizie pe care nu o doresc nimănui dintre cei care şi-au ales această meserie, anume: să salvăm sau să nu salvăm? Şi dacă îl salvăm, cum o facem? Cu tot ceea ce se poate sau doar cu jumătate din tot ceea ce se poate. Şi e greu să dormi noaptea. Mie mi-e greu să dorm noaptea gândindu-mă că asta e decizia pe care trebuie să o iau şi aş vrea să nu mai trebuiască să o iau eu. Şi pe lângă munca grea pe care o facem, aş vrea să nu mai fie şi asta o complicaţie pe deasupra”, a afirmat medicul. 

Potrivit acestuia, în cazurile limită s-au găsit resurse pentru că medicii au făcut în aşa fel încât să găsească, dar acestea nu au fost puse la dispoziţie de spital: "Ne-am descurcat cum am putut şi am făcut tot ce se poate pentru pacienţii noştri, dar nu e formă pe care trebuie să o răspândim, pentru că nu acesta este modul în care trebuie să ne desfăşurăm activitatea în camera de gardă, cerşind de la ambulanţă adrenalină sau la alte spitale, sau cumpărând de la farmacie cu banii noştri”.

La rândul său, medicul Raluca Moldoveanu a afirmat că cererile doctorilor "sunt unele normale", una dintre acestea fiind aprobarea unor noi posturi pentru care exista acordul ministerului: "Sunt cereri normale, să spunem, care în ultima perioadă nu s-au rezolvat. Există o atitudine a managerului nostru interimar, care ne împiedică să ne desfăşurăm activitatea aşa cum trebuie. În primul rând, lipsa anumitor medicamente şi materiale sanitare şi un anumit tip de atitudine faţă de personalul sanitar care este agresiv-grosolană, să zicem".

Întrebată ce aşteptări are, ea răspuns: "Să îmi desfăşor munca în condiţii civilizate. (...) Este un cumul de motive, inclusiv faptul că nu au fost aprobate ultimele posturi care erau aprobate de minister. Domnul manager consideră că noi muncim prea puţin şi suntem prea mulţi".

Demisionarii spun că această situaţie a apărut de aproximativ două-trei luni şi, deşi a fost informat şi Ministerul Sănătăţii şi s-au găsit soluţii, au apărut alte probleme, în sensul că au dispărut alte medicamente sau s-au făcut achiziţii de aparatură nouă care apoi a fost retrasă, spunându-li-se că au tot ce le trebuie la UPU. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.