Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova anunţă că, joi la prânz, vor mânca un sandwich împreună cu rezidenţii, în faţa cantinei unităţii medicale, în semn de solidaritate cu medicii rezidenţi care nu mai pot primi masă gratuită. Reprezentanţii spitalului spun că decizia ca medicii rezidenţi care fac gărzi să nu mai mănânce gratuit la cantina unităţii medicale nu a fost luată de conducerea instituţiei, ci de către firma care asigura serviciile de hrană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La iniţiativa colegului nostru din SCJU Craiova, domnul doctor chirurg Liviu Vasile, vom mânca, împreună cu rezidenţii noştri, un sandwich, în faţa cantinei interzise pentru rezidenţi! Ora de masă, 12.30! Domnul doctor e de gardă şi refuză să mai ia masa în cantină, în aceste condiţii.. E modul nostru de a ne declara solidaritatea faţă de rezidenţii care nu vor mai putea lua masa gratuit, în spital, în zilele în care sunt de gardă!!", a scris pe Facebook medicul Livia David, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Acţiunea vine după apariţia unui anunţ potrivit căruia spitalul va asigura masa doar pentru medicii specialişti sau primari, nu şi pentru rezidenţii care fac gărzi. "Medicii rezidenţi care doresc să mănânce la bucătăria spitalului o pot face contra cost", scrie în anunţul semnat de directorul medical al spitalului, Mihaela Cheie.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Craiova, Cristiana Geormăneanu, a declarat pentru News.ro că decizia ca medicii rezidenţi de gardă să nu mai mănânce gratuit la cantita unităţii medicale nu a fost luată de conducerea unităţii medicale, ci de către firma care asigura serviciile de hrană.

"Nu este decizia spitalului. Spitalul niciodată nu a asigurat masa în mod gratuit medicilor rezidenţi, cel care a decis acest lucru a fost furnizorul de servicii de masă, care până anul trecut a asigurat masa medicilor rezidenţi suportând contravaloarea acesteia. Cu data de 1 ianuarie, acest furnizor a decis că nu doreşte să suporte contravaloarea mesei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Craiova.

Ea a precizat că medicii rezidenţi pot mânca la cantina unităţii medicale, achitând însă contravaloarea unei mese, care este de 10 lei pe zi.  

"Medicii rezidenţi pot servi masa la cantina spitalului, dar contracost. Contravaloarea unei mese este de 10 lei pe zi. Motivul furnizorului este că sunt foarte mulţi rezidenţi şi nu mai poate să le suporte masa. Spitalul nu a schimbat nicio regulă. Nu este singurul spital din ţară care nu asigură masa rezidenţilor. Rezidenţii sunt plătiţi de Ministerul Sănătăţii, nu de spital. Spitalul nu şi-a schimbat nicio regulă în ceea ce priveşte asigurarea meselor în timpul gărzii pentru medicii rezidenţi. Decizia a fost luată de firma care asigură serviciile de hrană”, a mai spus Cristiana Geormăneanu.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că medicii rezidenţi nu au masa asigurată, spunând că nu crede că ar fi "foarte mult" ca aceştia să achite, de două ori pe lună, contravaloarea mesei, adică 10 lei. Pintea a mai spus că un medic rezident are un salariu între 2.500 şi 6.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.