Medici din Timişoara îi îndeamnă pe pacienţii cu Covid-19 să aibă încredere în cadrele medicale, iar managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, Cristian Oancea, a spus că medicii nu sunt inchizitori şi că au ajuns la un prag de disperare când văd că nu mai au ce face. La rândul său, medicul Virgil Musta a precizat că mulţi pacienţi confirmaţi cu coronavirus au rămas în spital pentru a-şi proteja familiile, dar sunt şi unii care au plecat, chiar cu mijloace de transport în comun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Oancea a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în Timişoara lucrurile sunt încă ţinute sub control.

“În acest moment ne bazăm şi le mulţumim colegilor de la Spitalul CFR pe care ne bazăm ca şi supot, Spitalul Municipal şi-a format o zonă roşie şi urmează Spitalul Judeţean. Iar focarul de la Gâtaia astăzi şi mâine urmează să facă şi un pavilion pentru pacienţii lor şi sperăm că încă putem să ţinem lucrurile sub control, dar îndemnăm să se asculte glasul autorităţilor şi să se aibă încredere în medici pentru că noi suntem aici, noi nu suntem torţionari, noi nu suntem inchizitori, suntem medici, suntem oameni pentru oameni şi noi am ajuns la un prag de disperare când vedem că nu mai avem ce putem face”, a afirmat managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

El a mai transmis pacienţilor că în spitale au parte de toată medicaţia posibilă.

“Faptul că un cadru medical crede sau nu crede în existenţa Covidului important ca la locul de muncă să se protejeze conform regulamentelor. Pentru că nu e vorba de viaţa acelui cadru, este vorba de viaţa acelor pacienţi. Adică, crezul unui pacient nu înseamnă şi crezul celuilalt pacient. Noi suntem aici pentru pacienţi să îi vindecăm. Noi credem foarte mult în Dumnezeu. Faptul că unii dintre pacienţi aleg să creadă unele ştiri care nu au o bază nici ştiinţifică, nici fundamentală, le respectăm acest crez, dar în momentul în care vin la spital, să vină cu încredere că vom face tot ce este posibil, ba chiar mai mult pentru ei şi credeţi-ne că ne-am zbătut foarte mult ca să aducem studii clinice prin care pacienţii să aibă acces la toată medicaţia posibilă, să facem tot pentru ei”, a precizat Cristian Oancea.

El a mai solicitat oamenilor să respecte măsurile de protecţie, să se spele de pe mâini, să poarte masca şi să păstreze distanţa fizică.

“Suntem obosiţi, suntem frustraţi, suntem într-un prag în care inclusiv astăzi am avut un pacient care a semnat că vrea să plece deşi era simptomatic şi aseară domnul doctor Arafat a atras atenţia asupra pacienţilor care riscă pe propria răspundere să plece din spital şi să facă forme severe ale bolii. Rugăm oamenii să respecte aceste măsuri banale de protecţie, practic cei şapte ani de acasă, să ne spălăm pe mâini, să aerisim camerele, să respectăm distanţarea fizică şi să purtăm masca. Nu sunt măsuri coercitive, nu sunt măsuri aşa de dure, dar aceste măsuri ne pot duce la salvarea de vieţi”, a precizat Cristian Oancea.

El a mai afirmat că pacienţii asimptomatici lăsaţi acasă sunt luaţi în evidenţa medicului de familie, dar a întrebat ce se întâmplă în cazul în care starea de sănătate a acestuia se agravează brusc şi nu mai poate suna la ambulanţă.

“Sunt pacienţi asimptomatici care sunt lăsaţi acasă şi luaţi în evidenţa medicului de familie cum într-un fel cred că dacă incidenţa va creşte este şi normal să se întâmple. Dar ce se întâmplă dacă un asimptomatic sau un pacient cu simptome uşoare cum a fost la noi în două, trei zile se degradează şi nu mai ajung să sune la ambulanţă. Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă? Sfatul nostru este să aveţi încredere în deciziile medicale şi toţi specialiştii, indiferent din ce colţ al ţării, vorbim aceeaşi limbă”, a precizat Cristian Oancea.

La rândul său, medicul Virgil Musta a spus că cei mai mulţi pacienţi pozitivi au ales să rămână în spital să îşi protejeze familia, dar sunt şi pacienţi cu Covid-19 care au ales să meargă acasă, unii dintre ei plecând cu mijloacele de transport în comun.

“Majoritatea au solicitat să rămână internaţi în spital pentru că, fiind pozitivi, vor să-şi protejeze familia. Sunt şi pacienţi care de-abia au aşteptat această decizie pentru a putea pleca, din păcate nu toată lumea are responsabilitate şi pleacă chiar cu mijloacele de transport în comun, noi nu putem să îi oprim, noi suntem obligaţi în momentul în care solicită externarea pe propria răspundere să facem formele de externare”, a declarat Virgil Musta.

El explicat că unii pacienţi aleg să meargă acasă pentru că se simt bine. 

“Consideră că au fost trataţi suficient şi simţindu-se bine preferă ca în continuarea izolării să fie la domicliiu. Au fost şi pacienţi care au venit să ne anunţe că sunt pozitivi, le-am atras atenţia că este recomandat ca prima oară să fie evaluaţi pentru că boala, chiar dacă iniţial eşti asimptomatic sau cu formă uşoară poate evolua foarte rapid într-o formă severă şi este bine să le facem nişte investigaţii”, a transmis Virgil Musta.

El a menţionat că au fost pacienţi care au venit la spital să anunţe că sunt bolnavi şi dacă au nevoie o să apeleze la cadrele medicale.

Virgil Musta a precizat că până acum de la unitatea medicală au fost externaţi 5-6 pacienţi la cerere şi unul s-a întors cu o formă mai gravă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.