Nutriţia proastă, obezitatea, dar şi anumite medicamente se numără printre cauzele principale ale căderii dinţilor, susţine dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă înaintarea în vârstă vine, de cele mai multe ori, cu problemele pe care le presupune căderea dinţilor, alimentele pe care le consumăm, obezitatea şi alte boli sistemice (bolile cardiovasculare, diabetul şi artrita reumatoidă) pot cauza căderea dinţilor şi la vârste mai mici. O dietă săracă în nutrienţii esenţiali poate compromite sistemul imunitar al organismului, îngreunând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor. Deoarece boala parodontală debutează cu infecţie, nutriţia proastă poate agrava starea gingiilor. În plus, cercetările au demonstrat că obezitatea creşte considerabil riscul de boală parodontală. Bolile sistemice, pe de altă parte, interferează cu sistemul inflamator al organismului şi pot agrava starea gingiilor. Acestea din urmă, ignorate, netratate la timp, slăbesc rezistenţa dintelui încă de la rădăcină, facilitând căderea dentară", explică medicul Ion Melnic.

Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, contraceptivele orale şi anumite medicamente pentru inimă pot afecta sănătatea orală, în unele cazuri ducând chiar la pierderea dinţilor.

"În aceste grupe de medicamente există nişte substanţe care dăunează sănătăţii gingiilor, esenţială pentru menţinerea dinţilor puternici. De aceea, este important ca medicul stomatolog să cunoască medicamentaţia pe care o urmează pacientul, astfel încât să poată aplica tratamentul corespunzător. Dat fiind faptul că tot ceea ce consumă pacientul are un efect direct asupra sănătăţii sale dentare, fiecare consultaţie începe cu anamneză. Este important ca pacientul să descrie tot istoricul lui medical, care au fost problemele principale cu care s-a confruntat, ce tratamente specifice a urmat şi, dacă este cazul, ce tratament are de urmat în acel moment. Problemele precum căderea dinţilor nu pot fi prevenite cu o simplă consultaţie, dar pot fi prevenite dacă se cunosc aceste detalii esenţiale", mai spune medicul.

Potrivit dr. Ion Melnic, cel mai important lucru pe care am putea să-l facem pentru a preveni căderea dinţilor ar fi un dialog deschis cu medicul stomatolog.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.