Guvernul a completat măsurile de protecţie a lucrătorilor expuşi la riscurile generate de agenţii biologici, ca urmare a introducerii, la nivel european, a unor noi agenţi biologici în lista celor care cauzează infecţii la om, printre care şi noul virus SARS-CoV-2, anunţă Ministerul Muncii. Aceste măsuri vizează, în special, personalul din laboratoarele de diagnostic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Guvernul României a aprobat, astăzi, un proiect de Hotărâre care are în vedere transpunerea integrală a Directivei (UE) 2019/1833 şi a Directivei (UE) 2020/739 în ceea ce priveşte includerea SARS-CoV-2 în lista agenţilor biologici care cauzează infecţii la om", a anunţat, vineri,  într-un comunicat de presă, Ministerul Muncii.

Actul normativ, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu consultarea Ministerului Sănătăţii şi a Institutului Naţional de Sănătate Publică, modifică anexele la HG nr.1092/2006 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici în muncă şi introduce virusul SARS-CoV-2 în lista agenţilor biologici, pe lângă virusul SARS şi virusul MERS, doi agenţi patogeni care se aseamănă mult cu SARS-CoV-2.

"Măsura vine în contextul în care cele mai recente dovezi ştiinţifice şi date clinice disponibile, precum şi opiniile experţilor din toate statele membre UE au arătat că SARS-CoV-2 poate cauza boli grave la persoanele infectate, în special în rândul lucrătorilor în vârstă şi al celor cu alte probleme medicale sau cu boli cronice, astfel că la nivel european s-a luat decizia de clasificare a virusului drept agent patogen pentru om într-o grupă mare de risc", a precizat sursa citată.

Modificările aduse HG nr.1092/2006 vizează în mod special protecţia personalului care lucrează în laboratoarele de diagnostic uman şi continuitatea acestei activităţi esenţiale în contextul actualei crize epidemiologice, dar şi a celorlalţi lucrători din industrie. Documentul urmăreşte şi îmbunătăţirea măsurilor şi nivelurilor de biosecuritate din laboratoarele şi unităţile unde se află animale.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.