Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că sindicatele sunt dispuse să intre la discuţii cu reprezentanţii Guvernului în orice moment, subliniind însă că o eventuală decizie de renunţare la greva generală anunţată pentru luni va aparţine nu vreunui lider de sindicat, ci exclusiv profesorilor care au semnat pentru declanşarea grevei. Nistor aminteşte că, de-a lungul timpului, au mai existat acorduri şi angajamente asumate de către guvernanţi în faţa cadrelor didactice, iar unele dintre acestea au fost respectate doar parţial, în timp ce altele au fost încălcate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Dacă politicienii noştri, cei care au putere de decizie, hotărăsc să sisteze discuţiile vizavi de modul în care va arăta Guvernul şi să se concentreze pe problemele sistemului de învăţământ, atunci nu putem decât să dăm curs oricărei invitaţii care ne va parveni din partea Guvernului României, aşteptăm cu nerăbdare invitaţia respectivă şi suntem pregătiţi pentru negocieri care să conducă la detensionarea situaţiei din sistem. Noi ne-am arătat disponibilitatea, suntem pregătiţi să începem discuţiile oricând, rămâne ca cei doi lideri politici, cel care este premier în momentul de faţă şi cel care va deveni premier, să stabilească exact data şi unde va avea loc discuţia în cauză. În momentul de faţă este greu să stopezi o acţiune care a fost declanşată din voinţa membrilor de sindicat dintr-un motiv foarte simplu: ea poate fi stopată numai prin decizia celor care au decis declanşarea ei. Deci numai colegii noştri, pe baza unei oferte concrete, a unor soluţii concrete oferite de Guvernul României, pot lua decizia stopării acţiunii de protest. Ne dorim ca soluţiile să vină cât mai rapid cu putinţă, ele să fie soluţii credibile pentru colegii noştri din sistemul de învăţământ preuniversitar. Ei trebuie să creadă cu adevărat că vor fi puse în practică, pentru că noi avem o experienţă destul de veche cu acorduri încheiate, cu angajamente asumate, unele respectate parţial, altele nerespectate şi încălcate imediat cum s-a schimbat puterea”, a afirmat Marius Nistor sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi 24. 
Acesta a subliniat că o eventuală decizie de renunţare la protest nu va fi luată de vreun lider sindical, ci de către cei care au semnat pentru grevă. 
Întrebat cât va dura acţiunea de protest, liderul de sindicat a declarat că nu are un răspuns în acest sens, subliniind că sindicaliştii nu îşi doresc să atingă „un nou maxim vizavi de durata unei greve”. 
„Nu trebuie să fim priviţi ca şi cum noi am fi cei răi care nu îi înţelegem pe ceilalţi. (...) Există şi numeroşi părinţi care ne susţin. Nu avem neapărată nevoie de susţinerea părinţilor, ci doar de înţelegere. Am înţeles că Inspectoratele vor comunica, prin intermediul directorilor unităţilor de învăţământ şi al diriginţilor la clase care este situaţia, luni, sunt comunicări care pot să aibă loc pe grupurile de WhatsApp. Rugăm părinţii, în situaţia în care primesc informaţii legate de modul în care se desfăşoară greva în unităţile de învăţământ, să nu forţeze aducându-şi copiii în şcoli”, a adăugat Marius Nistor.

Liderul PSD Marcel Ciolacu consideră că orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi a restanţei majore privind reforma pensiilor speciale, pe care le consideră prioritare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.