Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret a declarat marţi că nu au fost chemaţi la negocieri şi că în momentul de faţă nu există din partea Guvernului decât varianta unor bonusuri pentru debutanţi şi cei care lucrează în zone defavorizate, iar oferta este inacceptabilă. ”Dacă tot vor să vină cu stimulente şi prime, primele trebuie să le acorzi pentru toţi”, a mai spus reprezentantul sindicatelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am fost chemaţi la negocieri. Am aflat din presă că există o întâlnire a premierului cu reprezentanţii părinţilor şi a elevilor. Cu ocazia aceasta, poate afla şi domnia sa că există o solidarizare a partenerilor noştri educaţionali, majoritatea sunt de acord că revendicările noastre sunt legitime şi se impune rezolvarea lor în regim de urgenţă”, a spus Marius Nistor. El a precizat:

”Greva va dura atâta vreme cât colegii noştri hotărăsc acest lucru. Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălţimea aşteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei”.

”După mine, dacă ar putea să înceteze chiar azi greva ar fi în regulă, dar cu condiţia să existe o ofertă clară, acceptată de colegii noştri. În momentul de faţă nu există decât varianta unor bonusuri pentru colegii debutanţi şi cei care lucrează în zone defavorizate. În momentul de faţă oferta este inacceptabilă”, a spus Nistor.

El a arătat că i-au transmis o invitaţie preşedintelui Klaus Iohannis încă din luna februarie 2022. ”I-am cerut intervenţia, de urgenţă, pentru a conduce la detensionarea situaţiei din învăţământ”, a spus Nistor, adăugând că aceeaşi scrisoare a fost trimisă şi liderilor coaliţiei de guvernare. ”Nu a existat niciun răspuns din partea lor”, a afirmat Nistor.

Întrebat care ar putea fi oferta acceptabilă pentru sindicate, Marius Nistor a răspuns: ”Dacă vor să dea un semn de încredere ar exista câteva elemente. În pachetul legislativ (..) pe proiectul legii învăţământului preuniversitar ar fi trebuit să prindă exact acel salariu al debutantului să fie salariul mediu brut pe economie. Se poate discuta de o creştere salarială până la apariţia legii salarizării unitare, care să acopere rata inflaţiei. Iar dacă tot vor să vină cu stimulente şi prime, primele trebuie să le acorzi pentru toţi. (..) Le-am spus tranşant, cel puţin 4000 de lei”. Despre afirmaţia premierului să se depăşeşte deficitul bugetar, reprezentantul Federaţiei Spiru Haret a replicat:

”Aţi auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanţilor în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieşit dascălii în stradă în permanenţă am vorbit de deficit, de criză sau de alte evenimente neplăcute şi ni s-a spus: Aşteptaţi! Nu mai putem accepta genul acesta de discurs din partea politicienilor”, a precizat Nistor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.