Acţiunea de repatriere a unui navigator român blocat pe o navă reţinută de autorităţi într-un port din Yemen a fost finalizată, luni, cu succes, anunţă Ministerul de Externe printr-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acţiunea de repatriere a prezentat un grad de dificultate ridicat din cauza faptului că singura rută de evacuare accesibilă traversa teritoriul Republicii Yemen, ţară în care au loc confruntări între grupări rivale şi unde România nu are o misiune diplomatică rezidentă. Acţiunea de repatriere a implicat atât obţinerea, în cel mai scurt timp, a acordului tuturor instituţiilor yemenite implicate, cât şi debarcarea şi transferul navigatorului român prin zone cu risc de securitate ridicat. După evacuarea din Yemen, navigatorul român a fost repatriat în România, via Iordania, prin intermediul Ambasadei României la Amman şi cu sprijinul agenţiei de crewing”, se arată în comunicatul MAE.

În acţiunea de repatriere au mai fost antrenate Autoritatea Navală Română, Sindicatul Liber al Navigatorilor Români şi Consulatul Onorific al Republicii Yemen la Bucureşti.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Recomandăm tuturor navigatorilor români şi agenţiilor de crewing, acreditate de ANR, să evite deplasarea pe nave aflate în zone de conflict sau care urmează să se deplaseze în zone de conflict sau în zone cu risc de securitate ridicat. În situaţia în care, prin natura obligaţiilor lor de serviciu, navigatorii români sunt nevoiţi să ajungă în astfel de zone, le recomandăm să contacteze în regim de maximă urgenţă cea mai apropiată misiune diplomatică a României”, transmite Ministerul de Externe.

Sindicatul Liber al Navigatorilor anunţa la începutul lunii martie că Ioan Petrariu, angajat în funcţia de fitter la bordul navei Great Star, pavilion Panama, se află de mai multe luni în portul Al Hudadah din Yemen, alături de el fiind 15 navigatori filipinezi. Bărbatul s-a îmbarcat prin intermediul firmei Status Marine Services SRL în luna iunie 2015, având un contract de muncă valabil până în noiembrie 2015.

“Ruta navei a fost modificată şi din septembrie a ajuns în Yemen, unde se găseşte şi astăzi. Agentul de crewing l-a tot amânat cu debarcarea până săptămâna trecută, când i s-a spus că nu se poate face nimic pentru el. După ultima înregistrare, nava aparţine societăţii Sea Star Ship Management din Dubai, Emiratele Arabe Unite. La bord, se pare că situaţia este critică, nu este energie electrică, mâncarea este alterată şi nu mai sunt condiţii de minimă igienă şi medicală, iar din cauza conflictelor armate viaţa sa este pusă în pericol”, se arăta într-o adresă pe care Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis-o către Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia Relaţii Consulare.

Conform unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor, navigatorul nu a raportat vreunei autorităţi din România că doreşte să fie repatriat în momentul în care i s-a terminat contractul, iar agentul de crewing nu s-a îngrijit la timp de repatriere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.