Marinarii care au intrat în grevă pe o navă aflată în Portul Constanţa şi-au primit salariile restante şi au încetat protestul, a anunţat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“După aproape o zi de grevă, toţi cei 5 navigatori de pe nava ARNO sub pavilion Germania şi-au primit salariile restante la zi şi banii pentru alimentele achiziţionate. Aceştia şi-au reluat lucrul şi nava este la dispoziţia celor care trebuie să operaze în portul Constanţa. Din păcate, în ciuda tuturor avertismentelor, a fost nevoie de un protest total pentru ca drepturile fundamentale ale navigatorilor să fie achitate la zi. Din informaţiile primite, primitorii mărfii vor aplica penalităţi contractuale de întârziere destul de mari armatorului rău platnic”, a declarat Adrian Mihălcioiu.

Liderul SLN a menţionat că speră ca prin această acţiune să se înţeleagă importanţa plăţii drepturilor navigatorilor.

“Sperăm ca prin această acţiune dar şi prin multele exemple din anii trecuti, armatorii, operatorii, agenţii, autorităţile să înţeleagă importanţa plăţii drepturilor navigatorilor conform contractului în fiecare lună lucrată, a aplicării standardelor referitoare la condiţiile de muncă şi viaţă la bord, a obligativităţii contractului colectiv de muncă care acordă părţilor drepturi dar şi impune responsabilităţi şi mecanisme de corectare.

Având în vedere numărul mare de probleme din sectorul navigaţiei interioare(inland) care se înregistreaza frecvent în porturile noastre, Sindicatul Liber al Navigatorilor va propune în urmatorul Congres ITF,  finanţarea unui birou de informare şi preluare/rezolvare a problemelor navigatorilor din acest sector sau chiar înfiinţarea unei secţiuni speciale “inland” INS (Inland Navigation Section)”, a mai transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Reprezentanţii Sindicatului Liber al Navigatorilor au anunţat marţi, că echipajul navei Argo, pavilion Germania, format din cinci membri, toţi din Ucraina, a intrat în grevă pentru neplata salariilor de mai multe luni. Suma salariilor neachitate depăşeşte 29.000 de Euro.

Nava Argo este încărcată cu 1.000 de tone de grâu şi vine de la Novi Sad.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.