Ministerul Apărării Naţionale spune că bugetul ministerului se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, reprezentând 2,18% din PIB. Reprezentanţii MApN precizează că ministerul are alocate de la bugetul de stat 11,02 miliarde de lei (1,35% din PIB), la care se adaugă credite de angajament în valoare de 7,63 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2017 se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare, procentul din Produsul Intern Brut propus fiind de 2,18”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de MApN.

Reprezentanţii Ministerului Apărării precizează că MApN are alocate de la bugetul de stat 11,022232 miliarde lei, reprezentând 1,35% din PIB.

”Conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, MApN are alocat de la bugetul de stat 11,022232 miliarde lei, reprezentând 1,35 la sută din PIB, format din creditele bugetare, în valoare de 10,620560 miliarde lei, reprezentând 1,30 la sută din PIB - mai mare cu 40 de milioane de lei decât execuţia bugetară pe anul 2016 - şi veniturile proprii, în valoare de 401,672 milioane lei”, se mai arată în comunicatul Ministerul Apărării.

Potrivit sursei citate, la buget se adaugă şi creditele de angajament, în valoare de 7,632 miliarde de lei, care reprezintă 0,93% din PIB şi care vor permite demararea achiziţiilor din programele majore de înzestrare a Armatei.

Astfel, potrivit reprezentanţilor MApN, rezultă un buget total de 18,654232 miliarde de lei, reprezentând 2,18% din PIB.

”Suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării şi a programului de guvernare”, mai spune MApN.

În proiectul de buget pentru 2017, Guvernul condus de Sorin Grindeanu a redus, faţă de 2016, fondurile alocate unor sectoare precum Educaţia, Internele sau serviciile speciale, dar a majorat bugetele pentru asistenţă socială, Agricultură sau Transporturi, ultimele aproape exclusiv pe baza estimării absorbţiei de fonduri europene. Proiectul de buget pe acest an a fost publicat luni dimineaţă de Ministerul Finanţelor. 

Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget de 11,02 miliarde lei, în scădere cu 2,2% faţă de nivelul din 2016 şi care reprezintă 1,35% din PIB, arată datele din anexele bugetare pe ministere. Cu toate acestea, Guvernul spune că va aloca, pentru Apărare, 2% din PIB în 2017. 

"În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB", arată un comunicat al Ministerului Finanţelor, fără a da detalii şi fără a explica diferenţa dintre acest procent şi bugetul efectiv alocat ministerului. 

Totuşi, cheltuielile pentru Apărare includ, pe lângă bugetul alocat efectiv ministerului, şi credite de angajament, prin care Armata poate finanţa cheltuieli de înzestrare, în principal.

În 2016, Guvernul a majorat plafonul de credite de angajament cu 5 miliarde lei şi a ridicat limitele la achiziţiile pentru înzestrare.

Astfel, actul normativ prin care s-a făcut ultima rectificare bugetară, din noiembrie 2016, prevedea că, "în vederea finalizării unor achiziţii de echipamente militare, se autorizează Ministerul Apărării Naţionale să efectueze virări de credite bugetare şi de angajament, între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate".

În plus, Executivul a decis că achiziţiile de echipamente sau reparaţiile de tehnică de luptă pot fi finanţate şi din fondul de rezervă al Guvernului, ceea ce face dificilă calcularea cheltuielilor efective pentru apărare ale României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.