Manifestările dedicate Zilei Marinei au început în jurul orei 10.00, în Portul Constanţa, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis care a fost întâmpinat de Gara de Onoare. Mii de persoane au venit în port ca să urmărească evenimentul ce a debutat cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză în timpul intonării Imnului Naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Constanţa la ora 9.55 şi a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Imediat după, a început intonarea Imnului Naţional şi ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.

În timpul ceremoniei, din Portul Tomis s-au auzit 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn.

După acest moment urmează cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016. 

La ora 10.20, un sobor de preoţi va oficia o ceremonie religioasă şi vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său, va veni de pe mare, pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programată începerea exerciţiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române în acest an, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţie civile.

Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti.

De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi, în premieră, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Farmacia Miga - Prefectura Constanţa - Statuia Victoriei.

La manifestările prilejuite de Ziua Marinei vor fi prezenţi şi poliţişti de frontieră care vor participa cu ambarcaţiuni la activităţile şi exerciţiile demonstrative organizate cu acest prilej.

Astfel, marinarii din cadrul Poliţiei de Frontieră vor lua parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului şi marelui pavoaz, vor depune coroane de flori în cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinăreşti (trasul la parâmă, alergarea în sac, alergarea cu oul în lingură) şi îşi vor prezenta navele şi ambarcaţiile din dotare.

Nava amiral "Ştefan cel Mare” a Poliţiei de Frontieră va participa la un exerciţiu organizat de Forţele Navale Române, privind combaterea migraţiei ilegale pe mare concomitent cu căutarea şi salvarea navelor aflate în pericol, exerciţiu realizat în colaborare cu navele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.